FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 16. listopada 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 15,30 sati.
ZAGREB, 16. listopada 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik Vlade i Hrvatske demokratske stranke (HDZ) Ivo Sanader izjavio je danas prilikom posjeta Zaprešiću da njegova stranka još nije odlučila tko će biti njezin kandidat na predstojećim predsjedničkim izborima, ali da će on uskoro biti poznat. Podsjetio je da je sutra sjednica Središnjeg odbora HDZ-a, no da po statutu stranke odluku o predsjedničkom kandidatu donosi Predsjedništvo HDZ-a. Demantirao je da je, prema rezultatima istraživanja koje je naručio HDZ, 75 posto birača te stranke za Andriju Hebranga kao kandidata. Na upit je li točno da je Ministarstvo vanjskih poslova osnovalo tim koji će pripremiti arbitražu sa Slovenijom, premijer Sanader je rekao da pripreme Ministarstva vanjskih poslova RH za moguću arbitražu ne isključuju mogućnost bilateralnog dogovora s Slovenijom o granici.

ZAGREB - Predsjednik hrvatske vlade Ivo Sanader posjetio je danas Zaprešić gdje je u tijeku priredba Dani grada Zaprešića te otvorio novo golf vježabalište u sklopu kompleksa Novi Dvori-bivšeg dvorca Bana Jelačića. Također je, u povodu 203. obljetnice rođenja bana Josipa Jelačića položio vijenac na grobnicu obitelji Jelačić, koja se nalazi u sklopu Novih dvora. Položivši vijenac na Jelačićev grob premijer Sanader podsjetio je na važnost bana Jelačića tijekom hrvatske povjesti te je naglasio kako je ban Jelačić imao u svoje vrijeme dvije velike ideje, a to su hrvatska teritorijalna cjelovitost i njeno uključenje u tadašnju Europu, te je bio i Hrvat i europljanin. Za današnju Europsku uniju, čiji član želi postati i Hrvatska, Sanader je rekao da je "klub najnaprednijih zemalja svijeta" i da je i Hrvatskoj ondje mjesto.

VUKOVAR - Polaganjem vijenaca, misom zadušnicom i komemorativnim skupom u Vukovaru je danas obilježeno 13 godina od pogibije general bojnika Blage Zadre. Govoreći na komemorativnom skupu, održanom ispred spomen-poprsja Blage Zadre na Trpinjskoj cesti u Vukovaru, predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks je istaknuo da bez heroja kao što je bio Blago Zadro, ne bi bilo ni slobodne Hrvatske. Dodao je da Blago Zadro nije samo simbol obrane Borova naselja i Vukovara, nego i jedan od najsvjetlijih simbola obrane Hrvatske. Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor izrazila je nadu da će Zakon o pravima hrvatskih branitelja, koji je jučer prihvatila Vlada, "vratiti dostojanstvo hrvatskim braniteljima", te da se on više nikada neće mijenjati. Blago Zadro poginuo je u napadu srpskih agresora 16. listopada 1991. godine, nedaleko od Trpinjske ceste, u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovu naselju, čiji je bio zapovjednik obrane.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog bloka Ivić Pašalić bit će kandidat te stranke za predsjednika Republike Hrvatske, odlučio je danas Glavni odbor stranke. Pašalić je najavio skromnu promidžbu jer smatra da je u doba gospodarske krize u državi "neukusno rasipati velik novac na predizborne kampanje". Istaknuo je kako stranka želi pokazati da na hrvatskoj političkoj sceni postoje dvije suprotstavljene koncepcije - ona koja "Republiku Hrvatsku želi pretvoriti u Republiku Hašku", te koncepcija znanja, rada, sposobnosti i odlučnosti, kakvu, kaže Pašalić, provodi i Hrvatski blok.

ZAGREB - Predsjednik Pokreta prijatelja prirode "Lijepa naša" Ante Kutle ocijenio je danas neosnovanima optužbe o korupciji i netransparentnoj dodjeli državnog novca udrugama u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja. Napomenuo je kako nije bio na sjednici Povjerenstva kada se raspravljalo o dodjeli sredstava pokretu "Lijepa naša". Dodao je da je tom pokretu dodijeljeno 250 tisuća kuna, što je svota koja se nalazi u granicama koje dozvoljavaju dodjelu najviše 350 tisuća kuna za projekte.

SISAK - U Sisku i Novom Farkašiću kod Petrinje danas je obilježena 13. obljetnica Operativne grupe HV-a za Sisak i Baniju, čije su postrojbe početkom listopada 1991. zaustavile prodor srpskog agresora na sisačkom mostobranu u dužini od 156 kilometara. Izaslanstvo ratnog zapovjedništva Operativne grupe, predvođeno ratnim zapovjednikom generalom Božom Budimirom, položilo je vijence i zapalilo svijeće kod Križa na sisačkom groblju Viktorovac i kod spomen-obilježja u Novom Farkašiću u petrinjskom Pokuplju.

ŠIBENIK - Zbog pucnjave u dvorištu osnovne škole u Ražinama 30-godišnjem Miroslavu Jovanoviću istražni sudac Županijskog suda u Šibeniku odredio je jednomjesečni pritvor, doznaje se u šibenskoj policiji. Miroslav Jovanović ispalio je prekjučer prijepodne dva hica iz pištolja u školskom dvorištu, nakon sukoba s 41-godišnjim Miloradom Jakolišem, ocem devetogodišnjeg dječaka koji se dan ranije sukobio s 13-godišnjim sinom osumnjičenog Jovanovića. Jovanović je i prekršajno prijavljen zbog nezakonitog posjedovanja oružja, a zbog narušavanja javnog reda i mira policija će prekršajne prijave podnijeti i protiv oca drugog dječaka i 26-godišnjeg Jovanovićevog brata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙