FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SABOR: ŽUČNO OKO POVJERENSTVA ZA ODLUČIVANJE O SUKOBU INTERESA

ZAGREB, 15. listopada 2004. (Hina) - Izglasavanjem predloženihimenovanja i razrješenja članova saborskog Povjerenstva za odlučivanjeo sukobu interesa u petak popodne završena je 10. sjednica Hrvatskogsabora.
ZAGREB, 15. listopada 2004. (Hina) - Izglasavanjem predloženih imenovanja i razrješenja članova saborskog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa u petak popodne završena je 10. sjednica Hrvatskog sabora.

Prijedlog Odbora za izbor i imenovanja o imenovanjima i razrješenjima izglasala je saborska većina, bez nazočnosti oporbenih zastupnika, koji su se oštro usprotivili predloženim imenovanjima i razrješenjima te su izašli iz sabornice.

Hrvatski sabor je, naime, razriješio članove Povjerenstva iz reda uglednih javnih djelatnika - Željka Horvatića i Petra Mariju Radelja, i na njihova mjesta imenovao Milana Ramljaka i Zdravka Tomca, čemu se oporba žestoko usprotivila.

Za četvrtog člana Povjerenstva iz reda saborskih zastupnika imenovan je zastupnik nacionalnih manjina Nikola Mak.

Novi članovi Povjerenstva imenovani su na prijedlog Odbora za izbor i imenovanja, koji je Željka Horvatića razriješio na osobni zahtjev, a Petra Mariju Radelja na zahtjev predsjednika Ustavnog suda Petra Klarića da se preispita je li Radelj prekršio i zloupotrijebio ovlasti člana Povjerenstva.

Radelj je, naime, bez znanja drugih članova saborskog Povjerenstva, predsjedniku Ustavnog suda Klariću poslao pismo s oznakom "službena tajna - vrlo žurno", u kojemu ga upozorava da svi suci Ustavnog suda nisu izvršili svoju zakonsku obvezu i dostavili Povjerenstvu svoje imovinske kartice.

Radelj u pismu naglašava da je član Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa "ako takvo tijelo uopće i postoji", te od Ustavnog suda traži da Povjerenstvu žurno dostavi imovinske kartice sudaca u roku od najviše tri dana, upozoravajući da će suci, u protivnom, ostati bez svojih plaća.

Predsjednik Ustavnog suda Klarić o tom je Radeljevu pismu izvijestio saborsko Povjerenstvo i predsjednika Hrvatskog sabora, pa je predsjednik Odbora za izbor i imenovanja Branimir Glavaš danas Odboru predložio Radeljevo razrješenje, s obrazloženjem da je u pismu Ustavnom sudu izrazio nepovjerenje prema tijelu čiji je član.

Obrazlažući pred zastupnicima taj prijedlog, Glavaš je rekao kako Povjerenstvo mjesecima radi u krnjem sastavu (sa šest umjesto sa sedam članova), zbog čega ne funkcionira dobro, te da je HDZ, kao vladajuća stranka, "dužan osigurati rad tog tijela i samostalno imenovati članove".

Podsjetio je da je oporbenim strankama u veljači ponuđeno da u Povjerenstvo predlože svoja dva zastupnika. Na to je pristao jedino HNS, a ostali klubovi nisu željeli sudjelovati u radu Povjerenstva, jer su vladajući odbili prijedlog imenovanja HSP-ovca Tončija Tadića.

Glavaš je rekao da je HSP-u ovih dana ponovno ponuđeno da predloži nekog od svojih zastupnika, ali da Odboru za izbor i imenovanja nije stigao odgovor iz HSP-a.

V.d. predsjednik Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Antun Kapraljević (HNS) nije se složio s predloženim imenovanjem dvojice novih članova Povjerenstva, Milana Ramljaka i Zdravka Tomca, te je ironično predložio "HDZ-u da sam imenuje svoje povjerenstvo, u kojem će sjediti članovi HDZ-a i Foruma hrvatske sloge".

Potom je usmeno, pred saborskim zastupnicima, podnio ostavku na dužnost.

Predstavnici oporbenih klubova u Saboru ustvrdili su kako HDZ takvim imenovanjem želi imati puni nadzor nad Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa, te tako 'unakaziti' Zakon o sprječavanju sukoba interesa.

Smatraju kako je neprihvatljivo što se o razrješenju člana Povjerenstva Radelja nije izjasnilo samo Povjerenstvo, nego Odbor za izbor i imenovanja, a Gordana Sobol (SDP) to je protumačila kao nelegitiman čin.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙