FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski sabor o stanju u Oružanim snagama

ZAGREB,14. listopada(Hina) - Hrvatski sabor u četvrtak bi, u nastavku10. sjednice, trebao razmotriti Vladina izvješća o stanju Oružanihsnaga RH i provedbi plana obrane Republike Hrvatske.
ZAGREB,14. listopada(Hina) - Hrvatski sabor u četvrtak bi, u nastavku 10. sjednice, trebao razmotriti Vladina izvješća o stanju Oružanih snaga RH i provedbi plana obrane Republike Hrvatske.

U Izviješću o spremnosti obrambenog sustava, provođenju kadrovske politike i ukupnom stanju u Oružanim snagama RH, ističe se kako se opremanje Oružanih snaga "odvija dinamikom koja ne osigurava nihovu odgovarajuću i pravovremenu modernizaciju".

U izvješću također stoji da je opremljenost Oružanih snaga neadekvatna, te da su sredstva i oprema zastarjeli i, u većini slučajeva, nekompatibilni s NATO-ovim standardima i zahtjevima interoperabilnosti.

Navodi se i da je ukupna ispravnost sredstava kopnene vojske oko 80 posto, a da se Ratno zrakoplovstvo i Protuzračna obrana susreću sa značajnim problemima u održavanju i remontu sredstava, a ispravno je svega 30 posto aviona i helikoptera HRZ.

Vlada RH procjenjuje da je za zaustavljanje negativnih trendova u tim rodovima potrebno obaviti remont preostalih helikoptera Mi-8, MTV-1 i Mi-24, nabaviti još nekoliko helikopter za potrebe protupožarne zaštite, smanjiti broj borbenih zrakoplova u operativnoj uporabi, modernizirati avione Pilatus PC-90 te osigurati novac za tekuće održavanje i godišnji pregled aviona "Canader".

Hrvatska ratna mornarica (HRM) može provoditi samo zadaće prijevoza, polaganja mina i ophodnje, a ostale zadaće ne može ispunjavati, radi tehnološke zastarjelosti. Noviji brodovi, pak, nisu u punoj uporabi, jer nisu adekvatno opremljeni i naoružani, navodi se u Izviješću.

S obzirom na ograničene financijske mogućnosti, Vlada smatra da je nužno osmisliti kvalitetne projekte, koji će osigurati brzu modernizaciju, kad se za to steknu uvjeti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙