FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HEBRANG: stručnjaci WHO ispitat će prigovore o lošem testiranju krvi 2000/2001.

ZAGREB, 15. listopada 2004. (Hina) - Ministar zdravstva Andrija Hebrangnajavio je danas da će stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije(WHO) ispitati ponovne prigovore dijela djelatnika Zavoda zatransfuzijsku medicinu o mogućem lošem testiranju dijela krvi nasifilis u razdoblju 2000/2001. i mogućnosti da je tada dio primateljakrvi bio zaražen uzročnikom sifilisa.
ZAGREB, 15. listopada 2004. (Hina) - Ministar zdravstva Andrija Hebrang najavio je danas da će stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) ispitati ponovne prigovore dijela djelatnika Zavoda za transfuzijsku medicinu o mogućem lošem testiranju dijela krvi na sifilis u razdoblju 2000/2001. i mogućnosti da je tada dio primatelja krvi bio zaražen uzročnikom sifilisa.

Dužni smo ponovno ispitati da li se nešto dogodilo 2000., odlučili smo zamoliti stručnu pomoć WHO-a da njihovi stručnjaci dođu, ispitaju i daju zaključke o tome. Time ćemo ili definitvno skinuti sumnju, ili, ako se utvrdi da je eventualno bilo nekih propusta, zamoliti pomoć kako to riješiti, izjavio je Hebrang novinarima u Banskim dvorima.

Tako bi se testirati mogli svi koji su primili te doze krvi, a po Hebrangovim riječima radi se o nekoliko tisuća ljudi.

Ministar je duboko uvjeren da propusta nije bilo, a to temelji i na praćenju rada Zavoda, te podacima da se broj oboljelih od sifilisa proteklih godina nije mijenjao, da je riječ o 10 do 20 slučajeva godišnje.

Da je bilo zaraženih transfuzijom krvi to bi se moralo manifestirati u većem broju oboljelih kazao je.

Skupina djelatnika Zavoda za transfuzijsku medicinu nedavno je ponovno aktualizirala problem testiranja dijela krvi, kao što je to učinila i prije nekoliko godina, nedugo nakon što je 2000/2001. promijenjen način testiranja krvi na sifilis.

Tadašnji ministar zdravstva Andro Vlahušić osnovao je istražno povjerenstvo koje je zaključilo da nije bilo nikakvih propusta i da uzročnik sifilisa nije prenošen transfuzijom, podsjetio je Hebrang. Kako je tada bilo riječ o domaćem povjerenstvu, Hebrang se sada odlučio za međunarodne stručnjake.

Za sada ne zna koliko će to koštati. Ni jedna cijena nije prevelika za sigurnost transfuziološke službe, koliko god će to koštati platit ćemo, poručio je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙