FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HEBRANG OPTUŽIO BIVŠU VLADU ZBOG BOLNICE REBRO

ZAGREB, 11. listopada 2004. (Hina) - Ministar zdravstva Andrija Hebrangoptužio je u ponedjeljak prethodnu Vladu za nezakonito davanjejamstava na 73 milijuna eura zajma za Klinički bolnički centraZagreb.
ZAGREB, 11. listopada 2004. (Hina) - Ministar zdravstva Andrija Hebrang optužio je u ponedjeljak prethodnu Vladu za nezakonito davanje jamstava na 73 milijuna eura zajma za Klinički bolnički centra Zagreb.

"Ministarstvo zdravstva uputilo je Državnom odvjetništvu inspekcijski nalaz o projektu dogradnje KBC-a Zagreb zbog sumnje da je prilikom njegova planiranja počinjeno niz protuzakonitih radnji", izjavio je ministar Hebrang.

"Bivša Vlada je protuzakonito dala jamstvo za zajam u iznosu od 73 milijuna eura", ustvrdio je Hebrang za Hinu.

Potpredsjednica SDP-a i potpredsjednica bivše Vlade Željka Antunović ocijenila je "smiješnima" optužbe da je njezina Vlada u tom projektu kršila zakon.

Antunović je za Hinu istaknula da su tri revizije pokazale kako je KBC poslovao pozitivno i ustvrdila da Hebrang koristi "projekt Rebro" (KBC Zagreb) za obračun s političkim protivnicima.

No, Hebrang i nova Uprava KBC-a tvrde i to da za dovršetak bolnice nedostaje još 60 milijuna eura te da je projekt rađen bez konačne financijske konstrukcije.

Pema ministru zdravstva bivša je Vlada postupila protuzakonito tako što je Rebro, da bi mu mogla dati jamstvo, proglasila gospodarskim projektom od posebnog značaja, "iako on to nije".

Osim toga, po Zakonu o državnom proračunu, Vlada može dati državno jamstvo samo za subjekt koji posluje pozitivno a KBC je, po Hebrangovim riječima, poslovao s gubitkom.

Protuzakonito je i davanje mogućnosti KBC-u da sam otplaćuje zajam jer on ne smije preusmjeravati novac namijenjen zdravstvenoj zaštiti, a vlastitog novca nema, rekao je Hebrang.

Ujedno je demantirao naslov u "Jutarnjem listu" od ponedjeljka, u kojem se tvrdi da je Državnom odvjetništvu prijavio bivšeg ravnatelja KBC-a Josipa Paladina.

"U dokumentu koji smo poslali nitko nije imenovan ponaosob, a nalaz inspekcijskog nadzora samo je prvi korak u ispitivanju zakonitosti cijelog projekta o čemu će konačnu ocjenu dati Državno odvjetništvo", izjavio je Hebrang.

Željka Antunović rekla je da projekt dogradnje Rebra predstavlja prvo veliko ulaganje u hrvatsko zdravstvo nakon 15 godina na koji se nadovezuje izgradnja Biomedicinskog centra na Šalati te drugi projekti Zagrebačkog sveučilišta. "Na njemu je radio cijeli niz stručnjaka koji ga je ocijenio pozitivnim i korisnim, a Vlada je uvažila njihovo mišljenje."

Zajam kod poslovnih banaka uzet je za ono što piše u projektu, a to je dogradnja bolnice, napominje Antunović, a za sve ostalo što je potrebno da nova bolnica profunkcionira postojali su drugi modeli.

Uprava KBC-a upozorava da će novca biti samo za završetak građevinskih radova na novim bolničkim zgradama, ali ne i za opremanje i kupnju medicinske opreme.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙