FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ministarstvo obrazovanja: štrajka 67 posto zaposlenih u osnovnim i srednjim školama

ZAGREB, 5. listopada 2004. (Hina) - Po privremenim podacima, današnjemje štrajku u osnovnim i srednjim školama pristupilo 67 postozaposlenih, a za fakultete i znanstvene ustanove još nema cjelovitihpodataka, izjavio je ministar obrazovanja, znanosti i športa DraganPrimorac na konferenciji za novinare.
ZAGREB, 5. listopada 2004. (Hina) - Po privremenim podacima, današnjem je štrajku u osnovnim i srednjim školama pristupilo 67 posto zaposlenih, a za fakultete i znanstvene ustanove još nema cjelovitih podataka, izjavio je ministar obrazovanja, znanosti i športa Dragan Primorac na konferenciji za novinare.

Najviše se štrajku odazvalo u Istarskoj (82 posto), Osječko-baranjskoj (81 posto), Virovitičko-podravskoj (78 posto) i Požeško slavonskoj županiji (76 posto). Najmanje se štrajkalo u Međimurskoj županiji (47 posto) i Zagrebu (55 posto).

Cjelovite podatke o štrajku na fakultetima i institutima Ministarstvo nema jer akademska godina još nije počela na svim fakultetima.

Tri većinska sindikata znanosti i obrazovanja organizirali su štrajk uz potporu manjinskih sindikata kako bi upozorili na nebrigu prema školstvu i znanosti i zaostajanje plaća za plaćama u ostalim javnim službama za 12 posto.

Oni traže povećanje osnovice za plaće za 12 posto, selektivan pristup prosvjeti te povećanje izdvajanja za školstvo na 6,5 posto BDP-a.

Primorac je ponovio da su želje sindikata kompatibilne sa željama Ministarstva. "Partnerstvo da, ali ucjene ne", poručio je ministar napomenuvši kako će za školstvo za iduću godinu tražiti veliko povećanje u proračunu.

Vladi će predložiti, rekao je, da se današnji dan djeci ne vodi pod neopravdane sate, kao i da se vrijeme u štrajku učiteljima ipak plati. Izrazio je zadovoljstvo što nije zabilježen ni jedan incident.

Na upit zašto, iako je najavio, nije stavio sindikalni bedž na kojemu piše "Pokrenimo Hrvatsku za znanje i kvalitetno obrazovanje", Primorac je rekao kako "vizije nosi u srcu" te da deklarativno isticanje parola nema smisla.

Najavio je za iduću godinu povećanje decentraliziranih sredstava za 60 milijuna kuna.

Osvrnuo se i na poziv sindikata djeci i roditeljima da danas ne dolaze u škole, ističući kako pravne službe ispituju zakonitost tog poziva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙