FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 4,30 SATI

ZAGREB, 15. listopada 2004. (Hina) - Donosimo pregled važnijihdogađaja do 4,30 sati.
ZAGREB, 15. listopada 2004. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

TRIPOLI

Njemački kancelar Gerhard Schroeder stigao je u četvrtak navečer u službeni posjet Libiji tijekom kojeg će se sastati s libijskim čelnikom Muamerom Gadafijem.

Schroedera su dočekali libijski premijer Choukri Ghanem i ministar vanjskih poslova Abdel Rahman Chalgham. Chalgham je kazao novinarima da je posjet njemačkog kancelara vrlo važan za razvoj odnosa Libije sa zapadnim zemljama, osobito Njemačkom.

WASHINGTON

Američka predizborna bitka između predsjednika Georgea W. Busha i njegovog demokratskog izazivača Johna Kerryja tri tjedna pred izbore vodi se na ograničenom prostoru nekoliko saveznih država u kojima se birači još nisu odlučili za koga će glasovati.

Prema istraživanjima raspoloženja birača u saveznim državama prostor borbe republikanskog kandidata Busha i demokratskog kandidata Kerryja suzio se na nekih 14 saveznih država za koje računaju da ih mogu dobiti na svoju stranu.

Oba kandidata tri tjedna pred izbore 2. studenoga usmjerili su svoje snage na Floridu, Ohio i Pennsylvaniju, tri važne države koje nose veliki broj elektora. Tu su još i Colorado, Iowa, Maine, Michigan, Minnesota, Nevada, New Hampshire, New Mexico, Oregon, Wisconsin i Zapadna Virginija u kojima birači nisu definitivno prevagnuli na jednu ili drugu stranu.

WASHINGTON

Američki proračunski deficit popeo se na rekordnih 413 milijardi dolara u 2004. godini, objavilo je u četvrtak ministarstvo financija.

Mada je to najveći deficit u američkoj povijesti, on je znatno manji od ranijih predviđanja Bijele kuće koja je početkom godine očekivala minus od 521 milijardu dolara.

Predviđanja su tijekom godine smanjivana zahvaljujući povećanju prihoda i smanjenju potrošnje.

Stručnjaci smatraju da je važno to što proračunski deficit iznosi oko 3,6 posto bruto domaćeg proizvoda SAD-a i da ga zemlja može podnijeti.

Sjedinjene Države su u četvrtak objavile i vanjskotrgovinski deficit za kolovoz od 54 milijarde dolara, drugi po veličini u američkoj povijesti. Ministarstvo trgovine je priopćilo da je deficit u kolovozu porastao za 3,5 milijarde dolara u odnosu na srpanj, ali da je nešto manji od rekordnog deficita od 55 milijardi dolara zabilježenog u lipnju.

Rast vanjskotrgovinskog manjka ministarstvo je dijelom pripisalo visokim cijenama nafte. Sa zemljama izvoznicama nafte OPEC-a SAD je zabilježio rast manjka sa 6 milijardi dolara u srpnju na 7 milijardi dolara u kolovozu. Najveći manjak s jednom državom SAD bilježi s Kinom, čak 15,4 milijarde dolara.

WASHINGTON

Američki potpredsjednik Dick Cheney i njegova žena oštro su u četvrtak reagirali na riječi demokratskog predsjedničkog kandidata Johna Kerryja koji je u predsjedničkoj debati u srijedu spomenuo njihovu kćer lezbijku.

Cheneyova supruga Lynne Cheney optužila je Kerryja za "jeftin i neukusan politički trik", dok je Cheney kazao kako je senator "prešao granice" neumjesno unoseći njegovu kćer u političku debatu.

U debati s Bushom u srijedu navečer Kerry je spomenuo Mary Cheney odgovarajući na pitanje je li homoseksualnost pitanje izbora. "Svi smo mi Božja djeca", rekao je Kerry. "Ako biste pitali kćerku Dicka Cheneya, koja je lezbijka, ona bi vam rekla da je ono što jeste. Ona je onakva kakva je rođena. Ako razgovarate s bilo kim, to nije pitanje izbora".

Bush je rekao kako ne zna je li to stvar izbora ili ne.

Istospolni brakovi jedno su od pitanja ovogodišnje predizborne kampanje Busha i Kerryja. Bush je pozvao na donošenje amandmana na američki ustav kojim bi se zabranio brak između homoseksualaca, dok Kerry, koji također smatra da je brak institucija između muškarca i žene, želi da to pitanje rješavaju američke savezne države.

Kerry je u priopćenju kazao kako nije mislio vrijeđati nego je samo htio pohvaliti kako se Cheneyovi kao obitelj odnose prema tom pitanju. "Pokušao sam reći nešto pozitivno o načinu na koji se snažne obitelji nose s ovim pitanjem", rekao je on.

OTTAWA

Bilo bi "apsurdno" smatrati da je Kanada imuna na napade terorističke mreže al-Qaide, rekao je u četvrtak visoki kanadski dužnosnik, dodajući bi da bi do kraja godine trebala biti provedena velika reforma sustava unutarnje sigurnosti.

Robert Wright, savjetnik za nacionalnu sigurnost premijera Paula Martina, upozorio je da je vođa al-Qaide Osama bin Laden uključio Kanadu na popis sedam država koje bi njegovi pristaše trebali napasti.

"Sve ostale zemlje na tom popisu već su napadnute... pa to više nije tuđi problem. Iskustvo je također pokazalo da je apsurdno smatrati da se ti napadi ovdje ne mogu dogoditi", rekao je Wright na konferenciji o sigurnosti u Ottawi.

WASHINGTON

Sjedinjene Države objavile su u četvrtak kako očekuju brzi prekid izraelske vojne operacije u pojasu Gaze.

"I dalje se nadamo da će Izrael završiti tu operaciju što je prije moguće i s najmanjom mogućom štetom za civilno stanovništvo", rekao je glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher.

On je ponovio kako Washington smatra da se Izrael ima pravo braniti od terorističkih napada, ali i pozvao obje strane na maksimalnu suzdržanost. Od pokretanja operacije 28. rujna, u pojasu Gaze ubijena su 124 Palestinca. Operacija je usmjerena u prvom redu na Hamas.

NIKOZIJA

Turska bi Cipar trebala tretirati kao i sve ostale članice Europske unije želi li početi pregovore o članstvu s EU-om, rekao je u četvrtak ciparski predsjednik Tassos Papadopoulos.

Turska ne priznaje Cipar i drži svoje snage na sjeveru tog podijeljenog otoka. Šefovi država i vlada 25 zemalja članica EU trebali bi u prosincu odlučiti hoće li s Ankarom započeti pregovore o članstvu. Europska komisija preporučila je ovoga mjeseca otvaranje pregovora s Turskom.

"Cipar u načelu nije protiv, pod uvjetom da se Turska prema Cipru odnosi s istim onim obvezama koje ima i prema svim ostalim članicama EU-a", rekao je Papadopoulos novinarima. Ciparski dužnosnici kazali su kako od Ankare očekuju da prizna ciparsku vladu. Očekuju također i mjere prema povlačenju turske vojske, ograničavanje useljavanja Turaka na sjever otoka te prekid gradnje na zemljištima u vlasništvu ciparskih Grka.

NEW YORK

Sjedinjene Države i Francuska su u četvrtak predstavile nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kojom bi se obnovio pritisak na Siriju da iz Libanona povuče svoje vojnike čiji se broj procjenjuje na 17.000.

Po nacrtu rezolucije od glavnog tajnika UN-a Kofija Annana tražilo bi se da, polazeći od rezolucije Vijeća sigurnosti od 2. rujna kojom se od Sirije traži da povuče svoje snage iz Libanona, svaka tri mjeseca izvijesti o stanju.

Sirija je rezoluciju od 2. rujna ignorirala, a Francuska i SAD su pripremile nacrt nakon što prošlog tjedna nisu uspjeli uvjeriti Pakistan i Alžir da potpišu izjavu Vijeća sigurnosti kojom se prihvaća izvješće Glavnog tajnika Annana u kojem se navodi da Sirija nije povukla svoje postrojbe te da nije iznijela ni rokove u kojima će to učiniti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙