FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VELIKA BRITANIJA VRATILA EGIPTU 619 UKRADENIH UMJETNINA

KAIRO, 14. listopada 2004. (Hina/AFP) - Velika Britanija vratila jeEgiptu 619 rijetkih umjetnina iz faraonskog razdoblja koje su ukradeneprije četiri godine, priopćio je u četvrtak egipatski državni tužiteljMaher Abdel Wahid.
KAIRO, 14. listopada 2004. (Hina/AFP) - Velika Britanija vratila je Egiptu 619 rijetkih umjetnina iz faraonskog razdoblja koje su ukradene prije četiri godine, priopćio je u četvrtak egipatski državni tužitelj Maher Abdel Wahid.

Egipatske su vlasti u četvrtak dopremile umjetnine, među kojima je 485 "rijetkih i originalnih predmeta", kazao je Wahid, kako prenosi egipatska agencija Mena.

Ukradene su umjetnine bile prevezene u Švicarsku, a zatim u Veliku Britaniju, ali su ih britanske vlasti prepoznale i zaplijenile, kako navodi državni tužitelj.

Vraćene umjetnine bit će do daljnjega u tužiteljevu uredu kako bi na sudu poslužile kao dokaz u sudskom postupku protiv egipatskih dužnosnika, carinika i muzealaca, koji su umiješani u krađu, jer su pomogli da iz Egipta izađu kao replike.

Kairo je priopćio da je razbio mrežu krijumčara i da je uhitio 15 Egipćana i Libanonaca, dodavši da traga za još 12 osoba, među kojima su dva Švicarca, dva Nijemca, Kanađanin i Kenijac koji su ukrali i u Švicarsku i Francusku prevezli vrijedne predmete iz faraonskog, islamskog i koptskog razdoblja.

Egipatsko Vrhovno vijeće za spomeničku baštinu zaprijetilo je da će prekinuti suradnju sa stranim ustanovama i muzejima koji kupuju ukradene predmete.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙