FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EGIPAT: U EKSPLOZIJAMA POGINULA 31 OSOBA

JERUZALEM, 8. listopada 2004. (Hina) - Najmanje je 31 osoba poginula,preko 120 je ranjeno, a još ih se 38-osmero smatra nestalima u trimabombaškim napadima na egipatska odmarališta na Sinaju u petak,javljaju novinske agencije.
JERUZALEM, 8. listopada 2004. (Hina) - Najmanje je 31 osoba poginula, preko 120 je ranjeno, a još ih se 38-osmero smatra nestalima u trima bombaškim napadima na egipatska odmarališta na Sinaju u petak, javljaju novinske agencije.

Među poginulima je najviše Izraealaca - 19, a smatra se da su iz te zemlje i svi nestali, javljaju izraelski mediji.

Skupina koja tvrdi da pripada al Qaedi, Brigade mučenika Abdallaha Azzama, objavila je na internetskoj stranici da je odgovorna za napade. Radikalne palestinske skupine Islamski Džihad i Hamas su priopćile da nemaju veze s napadima, javio je AFP.

Najveća eksplozija zbila se u hotelu Hilton u Tabi, u blizini egipatsko-izraelske granice, u kojega se zaletio kamion prepun eksploziva. Riječ je o hotelu na deset katova s 430 soba, koji je u trenutku napada bio prepun turista, i čije se jedno krilo potpuno urušilo. Na licu mjesta vlada kaos i panika, a spasiteljske službe pretražuju ruševine.

Još su dvije eksplozije istodobno odjeknule u dvama izletištima u blizini Tabe. U prvoj, na plaži Ras al-Sultan, prema prvim informacijama, ranjeno je sedmero Egipćana. U drugoj, u beduinskom selu Tarabin, inače popularnom turstičkom izletištu, ranjeno je najmanje 35 ljudi.

Na Sinaju se trenutno odmara oko 10.000 Izraelaca. Za njih se tamo nalaze popularna i jeftina odmarališta, smještena u neposrednoj blizini izraelske granice.

Premijer Ariel Sharon najavio je da će zajedno s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom "usredotočiti napore i snage na borbu protiv terorizma".

Palestinska samouprava objavila je u petak da je za tri eksplozije što su u četvrtak navečer potresle dva egipatska odmarališta odgovorna izraelska okupacija Zapadne obale i pojasa Gaze.

"Sve dok traje izraelska okupacija koju podržava američka administracija, nitko ne može jamčiti mir, sigurnost i stabilnost u regiji ili u svijetu", kaže se u priopćenju Nabila Abua Rudeineha, glavnoga savjetnika palestinskoga predsjednika Jasera Arafata, što ga prenosi agencija dpa.

Prema Reutersovoj vijesti, izraelski premijer Sharon zahvalio je predsjedniku Mubaraku za egipatsku pomoć u izvlačenju poginulih i ranjenih.

U Sharonovu se priopćenju kaže da su se njih dvojica "dogovorila o ujedinjavanju snaga i napora radi borbe protiv terorizma te da su... zaključili kako je terorizam glavna prijetnja slobodnome svijetu i protiv njega se treba boriti ma gdje udario".

Sinaj je zauzeo Izrael zauzeo Bliskoistočnim ratom 1967., a vratio ga Egiptu nakon mirovnoga sporazuma 1979. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙