FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HRVATSKA DO SADA PRIHVATILA OKO 35 POSTO EUROPSKIH NORMI

ZAGREB, 14. listopada 2004. (Hina) - Hrvatska je od oko 15 do 18 tisućadokumenata europskih normi do sada prihvatila njih oko 35 posto, avećina europskih normi, njih 80 posto, mora se prihvatiti prije negošto država kandidat bude primljena u članstvo EU.
ZAGREB, 14. listopada 2004. (Hina) - Hrvatska je od oko 15 do 18 tisuća dokumenata europskih normi do sada prihvatila njih oko 35 posto, a većina europskih normi, njih 80 posto, mora se prihvatiti prije nego što država kandidat bude primljena u članstvo EU.

Istaknula je to načelnica Odjela za normizaciju u Državnom zavodu za normizaciju i mjeriteljstvo (DZNM) Snježana Zima na skupu "Norme povezuju svijet" kojim je DZNM obilježio današnji Svjetski dan norma.

Hrvatska trenutno ima oko 9.000 normi, a riječ je o međunarodnim, europskim, njemačkim ili izvorno hrvatskim normama.

Rad na normama odvija se u više od 170 tehničkih odbora, 190 pododbora, 35 radnih skupna, a u poslove vezane za normizaciju uključeno je oko 3.500 stručnjaka.

Hrvatska je obvezu usklađivanja u području tehničkih propisa, normizacije, ocjenjivanja sukladnosti, akreditacije i mjeriteljstva preuzela Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, a radi toga dužna je uspostaviti i odgovarajući institucionalni okvir.

Tako bi se djelatnosti u području normizacije, akreditacije i mjeriteljstva uspostavljene i razvijene u Državnom zavodu za normizaciju i mjeriteljstvo nastavljale obavljati u novim institucijama - Hrvatskom zavodu za norme, Hrvatskoj akreditacijskoj agenciji, Hrvatskom zavodu za mjeriteljstvo i Hrvatskom mjeriteljskom institutu.

Uredbe o tim institucijama uskoro bi se, u idućih desetak dana, trebale naći pred Vladom, najavio je ravnatelj DZNM-a Marijan Andrašec.

Po njegovim riječima, početkom iduće godine s radom bi trebali početi Hrvatski zavod za norme i Hrvatska akreditacijska agencija, dok bi tijekom 2005. 'proradili' Državni zavod za mjeriteljstvo i Hrvatski mjeriteljski institut.

Uz stručnjake koji se bave normizacijom, akreditacijom i mjeriteljstvom, te povezivanje s međunarodnim, europskim institucijama, Andrašec je kao treću čvorišnu točku u cijelom procesu izdvojio gospodarstvo, za koje ta pitanja imaju sve veću važnost.

Nema čekanja da oni dođu k nama, mi moramo doći njima, moramo im dati odgovore i pomoć koju trebaju, poručio je Andaršec, objašnjavajući da još uvijek velik broj gospodarstvenika nije upoznat s nizom stvari, značajem normizacije, akreditacije, ocjene sukladnosti i mjeriteljstva. Oni pak koji rade i imaju kontakte s inozemstvom i znaju koliki je značaj tih područja i sami požuruju Zavod na putu ka europskim standardima, kazao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙