FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Od 2005. u Hrvatskoj nove institucije za normizaciju

ZAGREB, 13. listopada 2004. (Hina) - Djelatnosti normizacije,akreditacije i mjeriteljstva koje su razvijene i u nadležnostiDržavnog zavoda za normizaciju i mjeriteljstva od iduće će godine odtog Zavoda preuzeti i nastaviti obavljati nove institucije - Hrvatskizavod za norme, Hrvatska akreditacijska agencija, Državni zavod zamjeriteljstvo te Hrvatski mjeriteljski institut (HMI).
ZAGREB, 13. listopada 2004. (Hina) - Djelatnosti normizacije, akreditacije i mjeriteljstva koje su razvijene i u nadležnosti Državnog zavoda za normizaciju i mjeriteljstva od iduće će godine od tog Zavoda preuzeti i nastaviti obavljati nove institucije - Hrvatski zavod za norme, Hrvatska akreditacijska agencija, Državni zavod za mjeriteljstvo te Hrvatski mjeriteljski institut (HMI).

Istaknuo je to ravnatelj Državnog zavoda za normizaciju i mjeriteljstvo Marijan Andrašec na današnjoj konferenciji za novinare održanoj uoči sutrašnjeg Svjetskog dana normi (14. listopada).

Navedene su institucije u osnivanju, a po riječima Andrašeca, Hrvatski zavod za norme i Hrvatska akreditacijska agencija će, kao nove javne ustanove, "profunkcionirati" s 1. siječnjem 2005. Državni zavod za mjeriteljstvo, kao novo tijelo državne uprave i Hrvatski mjeriteljski institut proradit će tijekom 2005.

Pojasnio je i da su to zapravo institucionalne promjene u hrvatskom sustavu kvalitete koje proizlaze iz usklađivanja hrvatskog zakonodavstva sa regulativama Europske unije (EU) u tom području. Te su promjene potrebne ne samo zbog približavanja EU, nego, kako kaže, i zbog stvaranja kompetentne Hrvatske, osiguravanja veće konkurentnosti hrvatskog gospodarstva te nacionalnih i tehničkih institucija.

Obveze Hrvatske oko usklađivanja zakonodavstva i uspostave novog institucijskog okvira u području tehničkih propisa, normizacije, ocjenjivanja sukladnosti, akreditacije i mjeriteljstva utvrđene su i u Nacionalnom programu za pridruživanje EU te Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

S tim u vezi u Hrvatskoj je prošle godine doneseno i niz osnovnih zakona koji uređuju ta pitanja (zakoni o tehničkim zahtjevima za proizvode i ocjenu sukladnosti; o općoj sigurnosti proizvoda; o akreditaciji; o normizaciji i o mjeriteljstvu).

Andrašec je naglasio i da će o svim tim promjenama, kao i o detaljima vezanim za rad novih institucija u osnivanju biti riječi i na sutrašnjem stručnom skupu "Norme povezuju svijet" kojega povodom Svjetskog dana normi organizira Državni zavod za normizaciju i mjeriteljstvo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙