FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 12,30 SATI

ZAGREB, 14. listopada 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijihdogađaja do 12,30 sati.
ZAGREB, 14. listopada 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

ZAGREB/WASHINGTON

Američki predsjednik George W. Bush i njegov demokratski izazivač John Kerry održali su u noći sa srijede na četvrtak po srednjoeuropskom vremenu posljednju predsjedničku debatu koju je, prema prvim anketama, ponovno dobio Kerry, javljaju svjetske agencije. U televizijski prenošenoj debati na Sveučilištu Arizona u Tempeu, Bush i Kerry su u trećem i posljednjem susretu 90 minuta posvetili unutarnjopolitičkim pitanjima nastojeći steći prednost u očima birača samo tri tjedna pred izbore 2. studenoga. Ispitivanje javnog mišljenja koje je odmah nakon debate proveo CNN, pokazuje da 52 posto ispitanih vjeruje da je Kerry pobjednik debate, dok 39 posto misli da je pobjednik Bush, objavio je britanski list Independent na svojoj stranici na Internetu.

RIM

Talijanski kandidat za povjerenika Europske komisije Rocco Buttiglione, čiji je istup protiv homoseksualizma izazvao buru, izjavio je u četvrtak da ne namjerava odustati od toga položaja. "Ne namjeravam odustati od te dužnosti, ali ostajem pri svojim idejama, koje ne bih mijenjao za neki položaj", izjavio je Buttiglione. "Već sam u nekoliko navrata objasnio da bih, u slučaju da moram birati između Europske komisije i mojih vjerskih i moralnih uvjerenja, izabrao ovo zadnje", rekao je Buttiglione. Talijanska vlada Silvija Berlusconija nominirala je svog dotadašnjeg ministra za europska pitanja Rocca Buttiglionea za povjerenika pravosuđa, građanskih sloboda i sigurnosti u novoj Europskoj komisiji Josea Barrosoa. Konzervativni 56-godišnji katolik izazvao je pravu buru kada je pred Odborom Europskog parlamenta za građanske slobode izjavio da homoseksualizam smatra grijehom, te da obitelj "postoji kako bi žena mogla imati djecu i zaštitu muža".

BERLIN

Britanski premijer Tony Blair ocijenio je u interviewu njemačkom listu Bild od četvrtka da će Turskoj trebati najmanje deset godina da ispuni kriterije za pristup Europskoj uniji. "Vrijeme koje će Turskoj biti potrebno za pristup EU ovisi o njoj, ali da budemo realni, trebat će joj najmanje deset godina za ispunjavanje zahtjevnih kriterija", rekao je Blair.

ANKARA

Pet osoba ozlijeđeno je u četvrtak ujutro u pobuni u zatvoru u predgrađu Izmira, na zapadu Turske, izvijestila je agencija Anadolija. Zatvorenici kompleksa zapalili su plahte i madrace jer drže da uprava zatvora zanemaruje njihove zahtjeve u pogledu boljih uvjeta u zatvoru i zdravstvenih kontrola, precizira agencija. Pobunjenici su kao taoce zadržali tri čuvara i prijete da će ih ubiti. Petero ranjenih je hospitalizirano u Izmiru, a agencija ne precizira radi li se o zatvorenicima ili čuvarima.

LONDON

Zrakoplov kompanije Virgin Atlantic na letu iz Hong Konga za London, sletio je u četvrtak ujutro, umjesto u zračnu luku Heathrow, u zračnu luku Stansted, 60 km sjeverno do Londona, "zbog mjera opreza" nakon uzbune o podmetnutoj bombi, doznaje se od Scotland Yarda. Nadležne službe trenutačno pregledavaju zrakoplov i putnike, precizirao je jedan glasnogovornik kompanije. Zrakoplov na letu VF201 "prevozio je 214 putnika i 18 članova posade", dodao je glasnogovornik.

BAJKONUR

Ruska raketa s novom posadom za Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) lansirana je u četvrtak rano ujutro iz svemirskog centra Bajkonur u Kazahstanu, priopćeno je iz moskovskoga centra za letove. "Raketa je lansirana točno na vrijeme i sve je proteklo u redu", rekao je glasnogovornik iz moskovskog kontrolnog centra nakon lansiranja rakete s kapsulom Sojuz TMA-5. Ruski kozmonaut Saližan Šaripov i NASA-in astronaut Leroy Chiao zamijenit će Rusa Genadija Padalku i Amerikanca Michaela Finckea koji su na ISS-u od travnja. S novom posadom poletio je i Juri Šargin, časnik ruskih svemirskih snaga. On će se nakon obavljenih znanstvenih pokusa na Zemlju vratiti 24. listopada sa starom posadom.

KABUL

Prebrojavanje biračkih listića nakon predsjedničkih izbora održanih u nedjelju u Afganistanu počelo je u četvrtak, pet dana nakon njihova održavanja. Dužnosnik Izbornog povjerenstva Faruk Wardak izvijestio je kako je prebrojavanje glasova počelo jutros u sedam od osam glavnih centara, te da će malo kasniti u glavnome gradu Kabulu. Prebrojavanje je odgođeno zbog nepravilnosti uočenih tijekom održavanja izbora, nakon što su u posljednjih pet dana strani stručnjaci razmatrali njihovu težinu i utjecaj na ishod izbornih rezultata. Ustanovljeno je da nijedna od prijavljenih nepravilnosti nije toliko ozbiljna da bi utjecala na rezultate koji će biti objavljeni krajem mjeseca.

PEKING

Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je doputovao u posjet Kini čiji je cilj potaknuti trgovinu između dviju zemalja, izvijestili su mediji. Oprezan u pogledu eventualnih obećanja koja ne bi mogao ispuniti kada je riječ o trgovini naftom i plinom, Putin je isključio mogućnost kojoj se nadao Peking, a odnosi se na izgradnju naftovoda koji bi "krenuo" iz zapadnog Sibira, te nije spominjao 18 milijardi dolara vrijedan projekt prijenosa plina prema Kini, zemlji najbržeg gospodarskog razvoja u svijetu, te Južnoj Koreji. "Naša međusobna trgovina razvija se vrlo brzo. U skoroj budućnosti mogli bismo doseći trgovinsku razmjenu od 20 milijardi dolara godišnje", rekao je Putin kineskim novinarima. Ruski ekonomski stručnjaci rekli su da bi trgovinska razmjena već ove godine mogla doseći 20 milijardi dolara, u odnosu na prošlogodišnjih 15,7 milijardi, a do 2008. godine čak 60 milijardi dolara.

TOKIO

Sudionici donatorske konferencije za Irak, koja se održava u Tokiju, kazali su u četvrtak, drugoga i posljednjeg dana konferencije, da će se više angažirati na ispunjenju očekivanja iračkih čelnika o realizaciji obećanja od prije godinu dana da će ažurnije financirati obnovu te zemlje. Konferencija, u čijem radu sudjeluju predstavnici 57 država i međunarodnih organizacija, svojevrstan je nastavak konferencije održane prije godinu dana u Madridu, gdje se međunarodna zajednica, predvođena Sjedinjenim Državama, obvezala da će osigurati zajam za obnovu Iraka u iznosu od 13,6 milijardi dolara, a do sada su isplaćene samo 1,3 milijarde.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙