FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BUSH I KERRY SE SUKOBILI OKO IRAKA I DOMAĆIH PITANJA

WASHINGTON, 9. listopada 2004. (Hina) - Američki predsjednik George W.Bush i njegov demokratski izazivač John Kerry oštro su se u petak udrugoj predsjedničkoj debati sukobili oko Iraka i
WASHINGTON, 9. listopada 2004. (Hina) - Američki predsjednik George W. Bush i njegov demokratski izazivač John Kerry oštro su se u petak u drugoj predsjedničkoj debati sukobili oko Iraka i

unutarnjepolitičkih pitanja poput poreza i ekonomije.

Bush je u televizijski prenošenoj 90-minutnoj debati održanoj na Sveučilištu Washington u St. Louisu u Missouriju neprestano optuživao Kerryja za stalno mijenjanje mišljenja zbog političke koristi, dok je Kerry stavljao u pitanje Bushovu sposobnost prosuđivanja i iskrenost prema američkom narodu.

"Svijet je danas opasniji jer predsjednik nije donio prave odluke", rekao je Kerry govoreći o Iraku. On je ocijenio da je Bush požurio u rat protiv Iraka i odgurnuo američke saveznike zbog čega je odvratio pozornost s borbe protiv al Qaede kao i Irana i Sjeverne Koreje koji su sada opasniji sa svojim nuklearnim programima.

Bush je ustvrdio da je napad na Irak bila ispravna odluka jer je Sadam Husein bio prijetnja američkoj sigurnosti.

Sdašnji je američki predjsednik napadao Kerryja tvrdeći da ga njegova spremnost da mijenja politička stajališta čine nepogodnim za predsjednika.

"Ne vidim kako možete voditi ovu zemlju u vrijeme rata, u vrijeme nesigurnosti, ako mijenjate mišljenja zbog politike", rekao Bush.

Kerry je ustvrdio da nikad nije mijenjao mišljenja o Iraku i kako je uvijek vjerovao i vjeruje da je Sadam Husein bio prijetnja.

"Predsjednik nije pronašao oružje masovnog uništavanja u Iraku tako da je zapravo okrenuo svoju kampanju u oružje masovne obmane", rekao je Kerry.

Bush nije ostao dužan vrativši se svojoj omiljenoj optužbi da je Kerry u Kongresu prvo glasovao za odobravanje vojne akcije u Iraku, a potom protiv 87 milijardi dolara za financiranje rata.

"To šalje konfuzne signale ljudima", rekao je Bush, dodajući da je Kerry prvo govorio da je Sadam Husein velika opasnost, a da sada kaže kako je bila pogreška ukloniti ga s vlasti.

Bush je ostao kod tvrdnje da je napad na Irak bio ispravna odluka unatoč tome što je njegovo glavno opravdanje pobijeno izvješćem glavnog američkog inspektora oružja Charlesa Duelfera koji je početkom tjedna rekao da Sadam Husein nije imao oružja masovnog uništavanja niti mogućnosti da ga proizvede nakon prvog Zaljevskog

rata 1991.

"Sadam Husein je bio prijetnja jer je mogao dati oružje masovnog uništavanja teroristima. Sankcije nisu djelovale. UN nisu bili učinkoviti u uklanjanju Sadama", rekao je Bush.

Kerry je uzvratio da cilj nije bio uklanjanje Huseina, nego oružja masovnog uništavanja i ponovio da ga irački čelnik nije imao.

Druga debata, za razliku od prve u kojoj je pitanje postavljao samo voditelj, vođena je tako da je pitanja postavljala publika u kojoj su bili birači koji još nisu donijeli odluku za koga će glasovati. Bush i Kerry su se mogli kretati pozornicom i često su se obraćali jedan drugom.

Bush je bio mnogo agresivniji nego u prvoj debati koju je po anketama dobio Kerry nakon čega je povećao popularnost i sada po istraživanjima javnoga mišljenja vodi izjednačenu utrku za Bijelu kuću.

Dvojica kandidata za predsjednika samo 25 dana pred izbore 2. studenoga sporili su se žestoko i oko zapošljavanja, zdravstvene skrbi i osiguranja jeftinijih lijekova za Amerikance u debati koja za razliku od prve nije bila posvećena samo Iraku i sigurnosti, nego i unutarnjepolitičkim temama.

Upitan da li će podići poreze za one koji zarađuju 200.000 dolara godišnje i manje Kerry je odgovorio da neće, nego da će ukinuti smanjenje poreza samo za bogate Amerikance optužujući Busha da samo oni imaju koristi od njegove politike smanjenja poreza.

Bush je, međutim, rezolutno ustvrdio da će Kerry povećati poreze za sve kako bi financirao svoje programe koje Bush procjenjuje na 2,2 milijardi dolara.

Kerry je istaknuo da je Bush predsjednik pod kojim je američka ekonomija više izgubila nego stvorila radnih mjesta dokazujući da je američko gospodarstvo još slabo.

Kao odgovor na to, Bush je rekao da je recesiju naslijedio od svog prethodnika te da je za njegova predsjedništva u Americi otvoreno 1,9 milijuna novih radnih mjesta što je dokaz djelovanja njegove ekonomske politike.

Kerry je napao Busha da ne dopušta uvoz jeftinijih lijekova iz Kanade jer radi u korist velikih farmaceutskih proizvođača, dok je Bush kazao kako želi da ti lijekovi budu sigurni za uporabu.

Treću i posljednju predsjedničku debatu Bush i Kerry će imati 13.

listopada u Tempeu, Arizona i bit će posvećena unutarnjepolitičkim

temama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙