FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 21 SAT

ZAGREB, 2. listopada 2004. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijestiiz Hrvatske do 21 sat.
ZAGREB, 2. listopada 2004. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ČAKOVEC - U utvrdi Zrinskih u Čakovcu međimurski župan Branko Levačić i predstavnici mađarskih županija Zala i Somogy danas su potpisali Sporazum o osnutku euroregije Mura-Drava. Svečanom potpisivanju nazočio je i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, koji je uzvanicima poručio da i dalje skrbe o hrvatskim vrednotama i promiču ih u susjednim zemljama. Sjedišta euroregije su Zala Egerszeg u Mađarskoj i Čakovec u Hrvatskoj. Ciljevi potpisanog Sporazuma u sklopu euroregije Mura-Drava su proširivanje gospodarskih i kulturnih veza, a definiran je, između ostalog, i program ekološke zaštite.

IVANEC - Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor predala je danas u Ivancu ključeve 16 stanova hrvatskim ratnim vojnim invalidima Domovinskog rata. Ukupna površina stanova je 1371 četvorni metar, a vrijednost im je 8,8 milijuna kuna. Dvosobne i trosobne stanove te garsonijere dobili su invalidi s invalidnošću od 20 do 50 posto. Izgradnja stanova počela je godine 1998., no uočeni su nedostaci koje je trebalo ispraviti.

ZAGREB - Središnji odbor Liberalne stranke (LS) odlučio je na današnjoj sjednici nastaviti pregovore o ujedinjenju s Librom i HNS-om, a konačnu odluku o ujedinjenju donijet će stranački sabor 23. listopada, rekao je potpredsjednik stranke Zlatko Kramarić. LS u priopćenju ističe da je za udruživanje s tim dvjema strankama na ravnopravnoj osnovi u novu stranku liberalnog usmjerenja, usklađenog zajedničkog programa i statuta te novog naziva i znakovlja stranke.

KARLOVAC - Na danas održanom Županijskom izbornom zboru HSP-a Karlovačke županije Marinko Milčić, koji je izabran za predsjednika, najavio je kako HSP očekuje da će nakon lokalnih izbora sudjelovati u vlasti na županijskoj razini, u svim gradovima i većini općina, te da su novčanu pomoć osigurali od australskih Hrvata. Dopredsjednik HSP-a i saborski zastupnik Miroslav Rožić je istaknuo da je HSP "savjest Hrvatske države", te da će to i ostati "jer cijena participiranja u vlasti ne može ići iznad hrvatskih nacionalnih interesa".

KRIŽEVCI - U sklopu županijskoga obrtničkog i gospodarskog sajma, danas je u Križevcima otvoren Šesti susret voćara i Dan voća Koprivničko-križevačke županije, na kojemu su svoje su proizvode izložila 24 obiteljska gospodarstva i udruge vinogradara i voćara, te prerađivači voća, među kojima i koprivnička "Podravka". Ravnatelj Hrvatskoga zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu dr. Ivan Katalinić najavio je da se u Hrvatskoj namjerava poticati sadnja još 35.000 hektara vinograda i voćnjaka. Na Susretu voćara u Križevcima danas su izabrani i nagrađeni i najljepše uređeni izložbeni stolovi.

NOVI VINODOLSKI - Članovi Instituta za ljudska prava, koji čine predstavnici pravnih fakulteta, danas su se na skupu u Novom Vinodolskom ponovno zauzeli da se u sklopu reforme hrvatskih pravnih studija uvede petogodišnji integrirani pravni studij, te su utvrdili osnovne elemente te reforme. Član Instituta i dekan riječkoga Pravnog fakulteta dr. Miomir Matulović rekao je da su dekani četiriju pravnih fakulteta utvrdili jedinstvenu jezgru od 20-ak predmeta za sve fakultete. Zaključci sa skupa o reformi pravnih studija u Hrvatskoj bit će dostavljeni Ministarstvu pravosuđa.

VARAŽDIN - U sklopu tradicionalne "Zeljarijade", u Vidovcu blizu Varaždina pripremljena je najveća sarma na svijetu, dugačka 400 metara, koju su skuhali kuhari varaždinskog hotela "Turist", restorana "Zlatna guska", kuhari iz Umaga, Pule i Zagreba, te učenici varaždinske Gospodarske škole. Za najveću sarmu na svijetu bilo je potrebno 1,2 tone zelja, 300 kg mesa, 30 kg riže, 50 kg kobasica, po 30 kg suhih rebara i pečenog hamburbera, 400 jaja, tri kg mljevene crvene paprike, šest kg Vegete, tri kg češnjaka i 300 vrećica "Podravkinog" Fanta. Sarma se kuhala osam sati u posebnoj posudi i na posebnim plinskim plamenicima.

METKOVIĆ/BARILOVIĆ - U Metkoviću se sutra održavaju izvanredni izbori za Gradsko vijeće, a u Bariloviću za Općinsko vijeće. Po danas objavljenim podacima metkovskoga Gradskog izbornog povjerenstva, na 13 biračkih mjesta za glasove 13.191 birača natječe se šest koalicija stranačkih lista sa 102 kandidata, među kojima je samo 10 žena. Gradsko vijeće Metkovića ima 17 vijećničkih mjesta. Na izvanrednim općinskim izborima u Bariloviću 3200 birača na 12 biračkih mjesta glasovat će za jednu od osam kandidacijskih lista. Općinsko vijeće Barilovića ima 11 vijećničkih mjesta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙