FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KOMPJUTORSKI PROGRAM PREDVIĐA RIZIK OD RAKA KOD ŽENA

LONDON, 12. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Britanski znanstvenici uutorak su priopćili da su razvili kompjutorski program koji možepredvidjeti imaju li žene veći rizik da obole od karcinoma dojke ilijajnika.
LONDON, 12. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Britanski znanstvenici u utorak su priopćili da su razvili kompjutorski program koji može predvidjeti imaju li žene veći rizik da obole od karcinoma dojke ili jajnika.

Koristeći se detaljnom obiteljskom anamnezom, program nazvan BOADICEA selektira žene koju su najpodložnije tim bolestima.

"BOADICEA razrađuje rizik od karcinoma dojke i karcinoma jajnika kod žena koristeći se detaljnim informacija o obiteljskoj povijesti bolesti", rekao je profesor Doug Easton s odsjeka za istraživanje karcinoma na Cambridgeu u Engleskoj.

"Program izračunava koliki je rizik da žena nosi u genima mutaciju koja izaziva rak i sveukupni rizik da razvije karcinom dojke ili jajnika", dodao je.

Budući da se tom metodom mogu odrediti žene koje imaju visoki rizik od tih bolesti, liječnici će moći pažljivije pratiti njihovo stanje ili poduzeti preventivne mjere kako što su operacija ili uzimanje lijekova.

Znanstvenici su identificirali dvije mutacije u genima BRCA1 i BRCA2 koji povećavaju rizik od karcinoma, ali su uključeni i mnogi drugi geni.

Žene s mutacijom u genu BRCA1 imaju 60 do 85 posto izgleda da se razbole od raka dojke, a rizik od raka jajnika im je 20 do 40 posto.

Pogreška u genu BRCA2 nosi 40 do 60 posto rizika od raka dojke i 10 do 20 posto od raka jajnika.

Kompjutorski program temelji se na genetskoj informaciji od 1.484 žena s rakom dojke i 156 obitelji sa slučajevima karcinoma dojke i jajnika.

Easton je testirao program uspoređujući njegova otkrića s genetskim testovima napravljenim na ženama koje je računalo selektiralo kao visoko rizične.

Easton tvrdi da je taj komjutorski program za utvrđivanje rizika od najčešćih karcinoma kod žena točniji od dosadašnjih takvih programa i znanstvenici ga planiraju učiniti dostupnim preko interneta za onkologe i genetičare.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙