FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

LONDON ODBACUJE TVRDNJE O ILEGALNOSTI RATA U IRAKU

LONDON, 16. rujna 2004. (Hina/AP) - Velika Britanija je u četvrtakodbacila tvrdnje glavnog tajnika UN-a Kofija Annana da je rat u Irakubio "ilegalan" jer Washington i njegovi saveznici nisu nikada dobilipotporu Vijeća sigurnosti UN-a za invaziju.
LONDON, 16. rujna 2004. (Hina/AP) - Velika Britanija je u četvrtak odbacila tvrdnje glavnog tajnika UN-a Kofija Annana da je rat u Iraku bio "ilegalan" jer Washington i njegovi saveznici nisu nikada dobili potporu Vijeća sigurnosti UN-a za invaziju.

Glasnogovornik britanskog premijera Tonyja Blaira podsjetio je novinare kako je britanski glavni tužitelj Lord Goldsmith još prije rata utvrdio da Velika Britanija djeluje legalno, citiravši tri rezolucije koje opravdavaju upotrebu sile protiv Iraka.

Velika Britanija je glavni saveznik SAD-u u ratu u Iraku.

Annan je u četvrtak u interviewu za BBC izjavio kako američka intervencija u Iraku nije potkrijepljena UN-ovom poveljom.

"Nadam se da nećemo više vidjeti operaciju poput ove u Iraku, bez UN-ovog odobrenja i bez mnogo šire međunarodne potpore", kazao je Annan u razgovoru za BBC.

U vrijeme prije početka rata u Iraku, Annan je isticao nedostatak legitimnosti rata bez odobrenja UN-a govoreći: "Ako SAD i drugi odu izvan Vijeća sigurnosti i poduzmu jednostranu akciju, ona neće biti u skladu s Poveljom UN-a".

U srijedu je, nakon što je upitan tri puta o tome znači li nedostatak odobrenja Vijeća sigurnosti za rat da je on ilegalan, Annan odgovorio": S naše točke stajališta i sa stajališta UN-ove povelje, rat je ilegalan".

U četvrtak je i britanska ministrica za trgovinu i industriju Patricia Hewitt kazala kako se ni ona ne slaže s Annanom.

"Uvijek su postojala različita stajališta i ja poštujem različita mišljenja te mi je žao što se ne slažem s njima", kazala je Hewitt.

Annan je rekao i kako val nasilja koji vlada Irakom dovodi u pitanje izbore predviđene za siječanj iduće godine. "Ne mogu se organizirati vjerodostojni izbori ako sigurnosni uvjeti nastave biti ovakvi kakvi su sada".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙