FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OBUSTAVLJENA OCJENA USTAVNOSTI NEKOLIKO ZAKONSKIH ODREDABA

ZAGREB, 13. listopada 2004. (Hina) - Postupak ocjene ustavnostinekoliko odredaba Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakona o morskimlukama i Pravilnika koji uređuje neka prava samostalnih umjetnikaUstavni je sud danas obustavio jer te osporene odredbe više nisu nasnazi.
ZAGREB, 13. listopada 2004. (Hina) - Postupak ocjene ustavnosti nekoliko odredaba Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakona o morskim lukama i Pravilnika koji uređuje neka prava samostalnih umjetnika Ustavni je sud danas obustavio jer te osporene odredbe više nisu na snazi.

Ustavni suci jednoglasno su obustavili postupak ocjene ustavnosti dvaju članaka Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti iz 2000. kojim je liječnicima iz državnih zdravstvenih ustanova zabranjen dodatni rad u privatnoj praksi.

Ocjenu ustavnosti tih odredaba zatražilo je prije tri godine Hrvatsko društvo bolničkih liječnika u dopunskom radu Hrvatskog liječničkog zbora. Ustavni sud je predmet razmatrao u tri navrata u prosincu 2001., no nije donio nikakvu odluku. U međuvremenu je lani donesen novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti kojim su prestale vrijediti osporene odredbe, pa je Ustavni sud utvrdio da više nema pretpostavki za vođenje ustavnosudskog postupka.

Obustavljen je i postupak ocjene ustavnosti nekoliko odredaba Zakona o morskim lukama iz 2000. jer su donošenjem Zakonom o pomorskom dobru i morskim lukama lani prestale vrijediti.

Iz istog je razloga Ustavni sud obustavio i postupak ocjene ustavnosti jednog članka četiri godine starog Pravilnika o postupku i uvjetima za priznavanje prava samostalnih umjetnika na uplatu doprinosa za mirovinsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje iz državnog proračuna. Taj Pravilnik, naime, više nije na snazi jer je ministar kulture krajem kolovoza ove godine donio novi Pravilnik.

Ustavni suci jednoglasno su odbili tužbe zadarske tvrtke Dinos i dvoje podnositelja iz mjesta Buševca, zaključivši kako su sudske odluke na koje su se oni žalili donesene zakonito i kako im nisu povrijeđena ustavna prava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙