FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TALIJANSKO-NJEMAČKA SVAĐA OKO REFORME UN-A

RIM, 25. rujna 2004. (Hina) - Italija i Njemačka su u diplomatskojsvađi oko reforme Ujedinjenih naroda, posebno oko reforme Vijećasigurnosti, jer se Rim protivi proširenju broja stalnih članica,posebno ako bi među njima bio Berlin.
RIM, 25. rujna 2004. (Hina) - Italija i Njemačka su u diplomatskoj svađi oko reforme Ujedinjenih naroda, posebno oko reforme Vijeća sigurnosti, jer se Rim protivi proširenju broja stalnih članica, posebno ako bi među njima bio Berlin.

Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini na 59. godišnjem zasjedanju Opće skupštine UN-a u New Yorku nastoji privoliti što više zemalja za talijanski plan reforme Vijeća sigurnosti, dok se Njemačka bori za svoje mjesto među stalnim članicama.

Njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer za subotnje izdanje lista "Corriere della Sera" kaže: "Umjesto što sprječava Njemačku, Rim bi trebao tražiti mjesto za sebe".

Talijanski prijedlog reforme Vijeća sigurnosti sastoji se u proširenju Vijeća s 15 na 24 članice, s time što bi ostalo sadašnjih 5 zemalja sa stalnim statusom i pravom veta (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska), kojima bi se kao stalne članice na po 5 godina pridruživalo još 7-8 zemalja, dok bi ostalih 11-12 zemalja kao nestalne članice bile birane svake dvije godine.

One zemlje koje bi postajale stalne na do pet godina trebale bi predstavljati što je moguće više svijet, odnosno biti iz raznih kontinenata i regija, smatra Italija.

Premda ima dosta zemalja koje se protive jednostavnom proširenju Vijeća sigurnosti na nove stalne članice, a kandidati su osim Njemačke i Indija, Japan i Brazil, čini se da talijanski plan nema dovoljan broj zemalja koje ga podržavaju.

Rim je, ističući svoj prijedlog, želio pridobiti što više zemalja i spriječiti jednostavno proširenje Vijeća sigurnosti, ali je prije svega protiv ulaska Berlina. Ako bi u Vijeće sigurnosti ušla Njemačka, onda bi Italija bila jedina europska zemlja iz sastava G8 koja ne bi bila i na vrhu i svjetske organizacije.

Ispadanje Italije, koja je jedan od najvećih pomagača UN, kako s financijskim prilozima, tako i po broju međunarodnih misija, značilo bi njezino marginaliziranje na svjetskoj političkoj pozornici, ocjenjuje se.

Fischer za "Corriere della Sera" kaže kako ne razumije zašto Italija ne prihvaća kandidaturu Njemačke i ne kandidira se sama.

"Ne razumijem takvo držanje. Govorim iskreno, kandidirajte se i doći će do poštenog sučeljavanja između dvije prijateljske i savezničke zemlje. Prijateljstvo s vašom zemljom ostaje nepromijenjeno, a naši su bilateralni odnosi odlični", poručio je Fischer Italiji.

Frattini je u New Yorku pozvao na večeru predstavnike zemalja koje bi mogle biti na talijanskoj strani u pogledu reformi. No, prema nekim pokazateljima, čini se da među 191 zemljom članicom UN-a ima više onih koje su za jednostavno proširenje Vijeća sigurnosti s Njemačkom i Japanom, te Indijom, Brazilom i nekom afričkom zemljom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙