FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KINA POZVALA JUKOS NA POŠTIVANJE UGOVORA

PEKING, 21. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Kina je danas pozvala ruskognaftnog diva Jukos na poštivanje njegovih obveza glede izvoza sirovenafte, nadajući se izbjegavanju potencijalnih napetosti pred planiraniposjet premijera Wena Jiabaoa Moskvi.
PEKING, 21. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Kina je danas pozvala ruskog naftnog diva Jukos na poštivanje njegovih obveza glede izvoza sirove nafte, nadajući se izbjegavanju potencijalnih napetosti pred planirani posjet premijera Wena Jiabaoa Moskvi.

"Nadamo se da će Jukos izvršiti svoje ugovorne obveze prema relevantnim kineskim kompanijama te da može izvršiti obećanja dana u ugovorima za izvoz sirove nafte u Kinu", kazao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Kong Quan na tiskovnoj konferenciji. "Povrh toga, nadamo se da Rusija, a posebice relevantna ruska državna ministarstva, mogu potaknuti Jukos na ispunjenje ugovora koje je potpisao", dodao je.

Ruski je najveći izvoznik nafte u ponedjeljak objavio da će u preostalim mjesecima ove godine srezati opskrbu Kini za milijun tona nafte, budući nema dovoljno sredstava za plaćanje transportnih troškova.

Analitičari su uvjerenja da je taj potez Jukosa poduzet u cilju dovođenja ruske vlade u nezgodan položaj pred planirani posjet Wena Moskvi i posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina Pekingu idući mjesec.

Jukos je opetovano upozorio da bi mogao biti prisiljen na rezanje proizvodnje i izvoza nakon što su mu porezne vlasti zamrznule bankovne račune radi naplate poreznog duga u visini od 7 milijardi američkih dolara.

Wen bi u Rusiju trebao doputovati u četvrtak u okviru posjeta od kojega kineski dužnosnici očekuju velik utjecaj na gospodarsku suradnju dviju zemalja, uključujući i područje energetike.

Nakon Jukosove najave smanjenja izvoza za Kinu, cijene nafte premašile su 46 dolara za barel.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙