FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAUDIJSKE ŽENE NEĆE GLASOVATI 2005., A VJEROJATNO NI 2009.

RIJAD, 13. listopada 2004. (Hina/AP) - Žene neće moći sudjelovati naprvim općim izborima u Saudijskoj Arabiji jer vlasti u toj striktnospolno podijeljenoj zemlji nisu imale dovoljno vremena da pripreme sveza sudjelovanje i glasovanje žena, objavio je ovih dana šef saudijskogizbornog povjerenstva.
RIJAD, 13. listopada 2004. (Hina/AP) - Žene neće moći sudjelovati na prvim općim izborima u Saudijskoj Arabiji jer vlasti u toj striktno spolno podijeljenoj zemlji nisu imale dovoljno vremena da pripreme sve za sudjelovanje i glasovanje žena, objavio je ovih dana šef saudijskog izbornog povjerenstva.

Princ Mansour također nije mogao reći hoće li žene moći sudjelovati na sljedećim izborima 2009., naglašavajući da će to pitanje riješiti odbori zaduženi za pripremu izbora.

Izborni zakon nema odredbu koja bi zabranila ženama glasovanje.

"Teško je, imajući u vidu ograničeno vremensko razdoblje koje imamo na raspolaganju, organizirati sudjelovanje dama na izborima", rekao je princ na konferenciji za novinare. Odbor je imao godinu dana da pripremi izbore koji se trebaju održati 10. veljače u dijelovima oko glavnog grada, 3. ožujka u istočnim i jugozapadnim regijama te 21. travnja u sjevernim dijelovima zemlje.

Kako bi izbori bili provedeni u skladu sa strogim islamskim zakonima koji vladaju u Saudijskoj Arabiji, gdje se žene i muškarci koji nisu u obiteljskim odnosima ne smiju miješati, bila bi potrebna posebna glasačka mjesta za žene. Također, ženama bi bilo teško voditi predizbornu kampanju, a konzervativci smatraju da bi davanje takvih sloboda ženama dovelo do korupcije u društvu.

Jedino iskustvo s izborima Saudijska Arabija imala je u nekoliko gradova šezdesetih godina. Oni nisu pokrili cijelu zemlju, a izborna pravila nisu bila u skladu s međunarodnim standardima. Ženama nije bilo dopušteno glasovanje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙