FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

POKRENUTA ISTRAGA PROTIV 30 OSOBA ZBOG PRIJEVARA

ZAGREB, 12. listopada 2004. (Hina) - Pokrenuta je istraga protiv 30osoba s područja Križevaca koje je USKOK osumnjičio da su uz pomoćkrivotvorene dokumentacije dizali gotovinske kredite, kupovaliautomobile i drugu robu, a potom ju prodavali na "crno", doznaje sedanas na zagrebačkom Županijskom sudu.
ZAGREB, 12. listopada 2004. (Hina) - Pokrenuta je istraga protiv 30 osoba s područja Križevaca koje je USKOK osumnjičio da su uz pomoć krivotvorene dokumentacije dizali gotovinske kredite, kupovali automobile i drugu robu, a potom ju prodavali na "crno", doznaje se danas na zagrebačkom Županijskom sudu.

Osim pokretanja istrage, istražni sudac Ratko Šćekić odredio je danas i 30-dnevni pritvor 29-godišnjaku, osumnjičenom da je jedan od organizatora skupine koju se tereti da je nezakonito stekla gotovo tri milijuna kuna. On je jedini od cijele grupe uhićen i već ranije saslušan pred istražnim sucem.

Policija i USKOK sumnjaju da su 29-godišnjak i još dvojica prijavljenih, u dobi od 33 i 43 godine, u studenome 2002. otkupili udjel u križevačkoj tvrtki "IR-MA", gdje su sebe i još deset osoba fiktivno zaposlili. Svojim su "zaposlenicima" navodno izdavali lažne potvrde o zaposlenju te neistinita financijska izvješća i podatke o poslovanju tvrtke, primjerice solventnosti i bonitetu. Uz pomoć te krivotvorene dokumentacije navodni zaposlenici su, u razdoblju od listopada 2002. do rujna prošle godine, u više banaka podizali gotovinske kredite i kredite za automobile koje su potom preprodavali. Novac su podijelili, a kredite nisu vraćali, tvrde u policiji i USKOK-u.

Osumnjičeni se nadalje terete da su od veljače do listopada prošle godine osobno i preko "vanjskih suradnika" od više tvrtaka preuzeli robu. Pritom su se, kao i u slučaju s podizanjem bankarskih kredita, navodno koristili krivotvorenom dokumantacijom o poslovanju tvrtke i nenaplativim zadužnicama i mjenicama. Preuzetu robu su preprodavali na "crno", mimo tvrtke "IR-MA" koja im je služila kao paravan za zlouporabe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙