FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RUMUNJSKA ODAJE POČAST ŽRTVAMA HOLOKAUSTA

BUKUREŠT, 12. listopada 2004. (Hina/AFP) - Rumunjska, na čelu spredsjednikom Ionom Iliescuom, obilježila je u utorak Dan sjećanja naholokaust, odavši počast stotinama tisuća žrtava pronacističkog režimamaršala Iona Antonescua.
BUKUREŠT, 12. listopada 2004. (Hina/AFP) - Rumunjska, na čelu s predsjednikom Ionom Iliescuom, obilježila je u utorak Dan sjećanja na holokaust, odavši počast stotinama tisuća žrtava pronacističkog režima maršala Iona Antonescua.

Na svečanom skupu u nacionalnom parlamentu u Bukureštu, Iliescu je odao počast "svima onima koji su patili zbog diskriminatorne, antisemitske i rasističke politike koju je provodila rumunjska država tijekom jednog mračnog razdoblja povijesti" i pozvao svoje sunarodnjake da "preuzmu odgovornost za prošlost kako se takvi događaji ne bi ponovili".

Iliescu je izrazio žaljenje što je više od 250.000 ljudi na područjima pod rumunjskom upravom stradalo samo zato što su bili židovskog podrijetla.

Iako maršala Antonescua, Hitlerovog saveznika, rumunjski nacionalisti i dalje smatraju herojem jer je zaratio sa Sovjetskim Savezom kako bi povratio teritorije koje je anektirala Moskva, Iliescu je jasno istaknuo njegovu odgovornost za "represiju i istrebljivanje" velikog dijela židovske zajednice u Rumunjskoj.

Iliescu je prije skupa zajedno s premijerom Adrianom Nastaseom položio vijenac na spomenik žrtvama holokausta podignutom ispred sinagoge u Bukureštu.

U školama diljem zemlje organizirani su također susreti s preživjelima holokausta, a u glavnom gradu organizirana je i prigodna izložba.

Rumunjska je na taj način ove godine prvi put obilježila Dan sjećanja na holokaust uveden kako bi se utišale kritike zbog njezine prošlosti. Obilježavanje je prvo bilo predviđeno za 9. listopada, dan kada su 1941. počele masovne deportacije Židova, no odgođeno je jer je ove godine palo na subotu, židovski šabat.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙