FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU ĆE POHVALITI RUMUNJSKO GOSPODARSTVO

BUKUREŠT, 4. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Europska unija priznat ćerumunjskom gospodarstvu da je u potpunosti transformirano izkomunističkog u kapitalističko, no upozorit će na to da je poštivanjeljudskih prava u toj zemlji još daleko od dosezanja EU standarda,kazali su danas rumunjski dužnosnici.
BUKUREŠT, 4. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Europska unija priznat će rumunjskom gospodarstvu da je u potpunosti transformirano iz komunističkog u kapitalističko, no upozorit će na to da je poštivanje ljudskih prava u toj zemlji još daleko od dosezanja EU standarda, kazali su danas rumunjski dužnosnici.

U godišnjem izvješću Europske komisije o napretku Rumunjske prema priključivanju Uniji u 2007, koje će biti objavljeno u srijedu, bit će priznata njezina postignuća, posebno u stabiliziranju gospodarstva i dovršenju ključnih područja pregovora.

"To izvješće još nije konačno, no sigurni smo da ćemo dobiti naslov funkcionirajućeg tržišnog gospodarstva", kazao je jedan viši rumunjski dužnosnik. "Očekujemo kritike po pitanju političkih kriterija".

Rekao je da je Rumunjska zaslužila taj naslov zahvaljujući održivom gospodarskom rastu po stopama od 1,8 do 7,0 posto u proteklih pet godina. To je jedan od dva glavna gospodarska kriterija za članstvo.

No, dužnosnici Komisije kažu da u njihovu izvješću neće moći proglasiti tu zemlju spremnom za tržišnu utakmicu u EU, što je drugi važni gospodarski kriterij koji mora biti ispunjen do vremena priključenja Uniji. "Taj kriterij mora biti ispunjen do 1. siječnja 2007", rekao je jedan europski dužnosnik. "Još imaju vremena".

Po prvi puta, izvješće će oštro kritizirati tu bivšu komunističku zemlju zbog slabih postignuća na području poštivanja ljudskih prava, posebno u slobodi tiska. Oko 20 novinara, uglavnom istražujući slučajeve korupcije, bilo je žrtvama nasilnih napada u toj zemlji u posljednjih 18 mjeseci no počinitelji još nisu privedeni pred lice pravde.

Očekuje se da u izvješću budu spomenuti i slaba javna uprava, koja ohrabruje korupciju te državna pomoć industriji. No, EU će dati zeleno svjetlo Rumunjskoj za priključenje Uniji u 2007. zajedno s Bugarskom, kako je planirano, ako se do tada postigne napredak. Izvješće će sadržavati "zaštitne klauzule" koje će EU omogućiti da odgodi pristupanje na godinu dana ako Rumunjska ne bude spremna. I izvješće o Bugarskoj također uključuje takve klauzule.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙