FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: PROŠLO JE VRIJEME AD HOC KOALICIJA U HRVATSKOJ

ZAGREB, 12. listopada 2004. (Hina) - Ukoliko pregovori s Europskomunijom ne budu išli kako je zamišljeno, hrvatska oporba ima šansuostvariti dobar rezultat na proljetnim lokalnim izborima, procjenjujuhrvatski politički analitičari u razgovoru za Radio Slobodnu Europu uosvrtu na ujedinjenje HNS-a s Librom i LS-om.
ZAGREB, 12. listopada 2004. (Hina) - Ukoliko pregovori s Europskom unijom ne budu išli kako je zamišljeno, hrvatska oporba ima šansu ostvariti dobar rezultat na proljetnim lokalnim izborima, procjenjuju hrvatski politički analitičari u razgovoru za Radio Slobodnu Europu u osvrtu na ujedinjenje HNS-a s Librom i LS-om.

"Kreditna kartica Ive Sanadera trenutno je slabo upotrebljiva ili bolje rečeno, nije jako platežno sredstvo u komunikaciji sa biračima", ocjenjuje u razgovoru za postaju Anđelko Milardović iz Centra za politološka istraživanja, "poznat po desnijim stavovima".

Hrvatska vlada nalazi se u raskoraku između nemogućnosti ispunjavanja izbornih obećanja i zahtjeva EU-a pa se u javnosti uvriježila percepcija da bolje stoji u EU-u i u međunarodnoj zajednici nego kod kuće, gdje njezin rating polako pada ili se topi u odnosu na početni, tumači Milardović.

Pozitivno ocijenivši ujedinjenje HNS-a s LS-om i Librom i stvaranje liberalno-demokratske opcije, on predviđa stvaranje velike koalicije, bloka oporbenih stranaka nasuprot HDZ-u "koji je mastodonska stranka", prenosi postaja njegove riječi.

Politolog Ivan Rimac vjeruje da će se hrvatske stranke sve više integrirati na dugoročnim programima a ne na ad hoc koalicijama: "Prošlo je vrijeme koalicija koje se sastavljaju neposredno pred izbore i računaju na revolt glasača u odnosu na vladajuću stranku", tvrdi Rimac za RFE.

Biračima će pak biti sve teže odlučiti se za jednu od ponuđenih političkih opcija budući da među njima baš i nema velikih razlika, upozoravaju Rimac i Milardović.

"Unutar tih uobičajenih političkih tema kao što su Haag, kao što su odnosi prema susjednim zemljama i tako dalje, teško bi se moglo naći nekakvo specifično određenje političkog ili ideološkog opredjeljenja, koje je tipično za ova imena koja postoje", naglašava Rimac.

Milardović naglašava da je sve manje važna podjela na lijeve i desne stranke: "Te su podjele samo tehničke, u smislu naljepnica, etiketa. One više ništa ne znače u empirijskom životu. Da znače, onda bi SDP bio SDP a ne bi zastupao interese kapitala", napominje on za RFE.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙