FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

JANŠA TRAŽI NOVO BROJANJE GLASOVA

LJUBLJANA, 4. listopada 2004. (Hina) - Predsjednik Slovenskedemokratske stranke (SDS) Janez Janša, relativni pobjednik nedjeljnih parlamentarnih izbora u Sloveniji i vjerojatni mandatar za sastav novevlade, izjavio je u ponedjeljak na svojoj prvoj konferenciji zanovinare nakon objave službenih djelomičnih rezultata, da je vrlouvjerljiva pobjeda koalicije koju čine njegova stranka - SDS iDemokršćanska Nova Slovenija (N.SI) Andreja Bajuka, a najavio je ivjerojatno novo prebrojavanje glasova kako bi se utvrdilo je li uparlament ušla Demokratska stranka umirovljenika (DESUS).
LJUBLJANA, 4. listopada 2004. (Hina) - Predsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša, relativni pobjednik nedjeljnih parlamentarnih izbora u Sloveniji i vjerojatni mandatar za sastav nove vlade, izjavio je u ponedjeljak na svojoj prvoj konferenciji za novinare nakon objave službenih djelomičnih rezultata, da je vrlo uvjerljiva pobjeda koalicije koju čine njegova stranka - SDS i Demokršćanska Nova Slovenija (N.SI) Andreja Bajuka, a najavio je i vjerojatno novo prebrojavanje glasova kako bi se utvrdilo je li u parlament ušla Demokratska stranka umirovljenika (DESUS).

Janša je na konferenciji za novinare iznio podatke po kojima je na izborima 366 tisuća glasova pripalo SDS-u i Bajukovoj stranci, dok su tri stranke u koaliciji premijera Antona Ropa dobile 355.600, dakle oko 11.000 glasova manje.

Naša je pobjeda još uvjerljivija ako se našoj Koaliciji pribroje i glasovi Slovenske pučke stranke, jer smo u tom slučaju dobili 432.000 glasova, rekao je Janša.

Janša je rekao da po njihovim izračunima Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) nije ušla u parlament i prešla izborni prag jer kontrolno prebrojavanje na 60 birališta pokazuje da je osvojila 3.8 posto glasova.

"U svakom slučaju, riječ je o vrlo tijesnom rezultatu pa će vjerojatno biti potrebno i službeno ponovno prebrojavanje glasova", rekao je Janša.

Izlazak 60 posto birača na birališta, što su neki ocijenili velikom izbornom apstinencijom, Janša je ocijenio vrlo dobrim odazivom birača s obzirom da je na izbore za Europski parlament u svibnju izborna participacija bila samo 28 posto.

Janša je ocijenio da je u sadašnjoj situaciji teško govoriti o poslijeizbornim koalicijama nakon izbora ukoliko postane mandatar, uz ostalo i zbog toga što još nije razgovarao s predsjednikom države Janezom Drnovšekom.

Janša je naglasio da je otvoren za razgovore sa svim strankama o uključivanju u buduću koaliciju, ali samo onih koje su spremne raditi za opće dobro i na provedbi nove politike. Isto je odgovorio i na pitanje bi li u svoju Koaliciju uključio Nacionalnu stranku Zmage Jelinčića.

Janša je također kritizirao ponašanje Gospodarske komore Slovenije koju je optužio da je blokirala pregovore o novom Kolektivnom ugovoru za novinare, te tako izazvala novinarski štrajk.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙