FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NAJNOVIJI REZULTATI SLOVENSKIH IZBORA

LJUBLJANA, 3. listopada 2004. (Hina) - Prema najnovijim rezultatimaslovenske izborne komisije, na temelju 92 posto prebrojanih glasova, unovom sazivu slovenskog parlamenta najviše mandata imat ćeSocijaldemokratska stranka Slovenije (SDS) Janeza Janše kojega ćepredsjednik države Janez Drnovšek vjerojatno imenovati mandatarem novevlade.
LJUBLJANA, 3. listopada 2004. (Hina) - Prema najnovijim rezultatima slovenske izborne komisije, na temelju 92 posto prebrojanih glasova, u novom sazivu slovenskog parlamenta najviše mandata imat će Socijaldemokratska stranka Slovenije (SDS) Janeza Janše kojega će predsjednik države Janez Drnovšek vjerojatno imenovati mandatarem nove vlade.

Janšina stranka dobila je 29 mandata u parlamentu, njezina koalicijska partnerica Demokršćanska Nova Slovenija N.Si Andreja Bajuka 9 mandata, a Slovenska pučka stranka SLS 7 mandata.

To znači da u sadašnjem trenutku ove tri stranke desnog centra imaju polovicu mandata u parlamentu i jedan glas manjka do potrebne natpolovične većine.

Liberalni demokrati (LDS) premijera Antona Ropa, koji su najveći gubitnici ovih izbora, prema ovim rezultatima imali bi 23 mandata, Udružena lista socijaldemokrata (ZLSD) 10 mandata, Slovenska nacionalna stranka (SNS) Zmage Jelinčića 6 mandata, a Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) 4 mandata.

Dva mjesta u parlamentu pripadaju predstavnicima talijanske i mađarske manjine.

"Postigli smo sjajan rezultat, a velika potpora birača ujedno nam je i obveza da ispunimo obećanja koja smo dali prije izbora", rekao je u Međunarodnom press centru u Ljubljani u nedjelju navečer predsjednik stranke koja je dobila najveći broj glasova i mandata te vjerojatni budući mandatar Janez Janša.

On je naglasio da u slučaju da dobije mandat za sastav nove vlade i da uspije formirati koaliciju s većinom u parlamentu nema namjeru izvoditi radikalne promjene te da je njegova SDS "stranka političke sredine".

"Nećemo sve postavljati nanovo, ali je Slovenija današnjim izbornim rezultatom krenula novim pravcem. Ako sastavimo novu vladu, od napretka koji je do sada postignut neće imati koristi samo neki pojedinci nego svi državljani", kazao je Janša.

On je također istaknuo da će buduću koaliciju graditi na dosadašnjem savezništvu sa demokršćanima iz Nove Slovenije Andreja Bajuka, da su otvoreni prema suradnji sa drugim strankama ali je praktično isključio mogućnost formiranja velike koalicije sa liberalnim demokratima. Janša je najavio da će ako bude vodio novu vladu, nastaviti vanjsku politiku na liniji suradnje u okviru euroatlanskih integracija u koje je država već ušla, ali da će napraviti velike promjene u ekonomskoj i socijalnoj politici. Janša je rekao da je bila pogrešna politika dosadašnjih vlada koje su davale sve više socijalnih potpora umjesto da jačaju poduzetništvo.

Svoj nastup pred novinarima Janša je parafrazirajući jednu izjavu Milana Kučana iz vremena kad se Slovenija osamostaljivala, rekao "da više nikad neće biti onako kako je bilo" čime je sugerirao velike promjene u unutarnjoj i ekonomskoj politici te raskid sa politikom liberalnih demokrata koje je u predizbornom razdoblju optuživao za klijentelizam, korupciju i udaljavanje od načela pravne države i jednakosti pred zakonom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙