FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ČOBANKOVIĆ: NAJAVLJENIM PROSVJEDOM HSS POLITIZIRA SITUACIJU

ZAGREB, 5. listopada 2004. (Hina) - Prosvjedom ispred Ministarstvapoljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva koji je Hrvatskiseljački savez (HSS) najavio za sutra ta udruga samo želiispolitizirati situaciju, jer poticaji se seljacima ne mogu isplatitidok ne budu ispunjeni svi zakonski uvjeti za to, rekao je danasministar Petar Čobanković.
ZAGREB, 5. listopada 2004. (Hina) - Prosvjedom ispred Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva koji je Hrvatski seljački savez (HSS) najavio za sutra ta udruga samo želi ispolitizirati situaciju, jer poticaji se seljacima ne mogu isplatiti dok ne budu ispunjeni svi zakonski uvjeti za to, rekao je danas ministar Petar Čobanković.

Isplata poticaja za pšenicu, primjerice, trebala je započeti u rujnu, no samo je sedam županija do sada u potpunosti obradilo sve podatke iz zahtjeva za isplatu poticaja, što je uvjet za početak isplate poticaja. I dok su ostale županije pri kraju s tim poslom, u Međimurskoj unos i obrada uopće nije započela.

Stoga, poljoprivrednici te županije, rekao je ministar Čobanković, "mogu zapriječiti sve ceste i prosvjedovati i pred Vladom i Ministarstvom, ali ništa im se ne može isplatiti jer podaci ne postoje, pa nek traže neko drugo mjesto za prosvjede".

Čudi stoga što Hrvatski seljački savez sada stavlja primjedbe na zakonske odredbe koje su donešene "za vrijeme vlasti njihove političke opcije, jer zna se da je HSS interesna skupina Hrvatske seljačke stranke", ustvrdio je Čobanković.

Dodao je da Ministarstvo samo provodi postojeće zakone te da će "prije odstupiti s mjesta ministra nego ne poštivati zakone".

Čobanković je rekao i kako ne može prihvatiti marginalizaciju svega što je dobro učinjeno. Dovoljno je samo spomenuti ovogodišnju organizaciju sjetve, način otkupa i isplate pšenice i da se ništa više dobrog ne učini, već je time učinjen strahovit pomak ka pomoći poljoprivredi, rekao je ministar.

Kazao je i kako otvorenih pitanja u poljoprivredi danas nema, ne postoji proizvedena roba bez tržišta, nema viška stoke, cijena stoke je atraktivna za proizvođače, a nedavno je iznađen i optimalan model otkupa mandarina.

Naime, očekuje se da će ovogodišnji rekordni urod mandarina iznositi 35 do 40 tisuća tona, a domaće su potrebe oko 20 tisuća tona. Kako višak ne bi "završio na cesti", Ministarstvo je osiguralo 0,40 kuna potpore za otkupljeni kilogram mandarina.

Ponude otkupljivača Povjerenstvo će otvoriti idući tjedan, a procjenjuje se da će se organizirano otkupiti oko 30 tisuća tona mandarina, što će koštati oko 12 milijuna kuna.

Na novinarski upit da li je slučajno što je odluku o potporama za otkup mandarina Vlada donijela neposredno prije izbora u Metkoviću, Čobanković je izjavio da je s problemom rekordnog uroda Ministarstvu upoznato još početkom godine, da je mjera donešena neovisno o tim izborima i da neće biti opozvana bez obzira na ishod izbora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙