FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ČETVRTINA ZAPOSLENIH AMERIKANACA SIROMAŠNA

WASHINGTON, 12. listopada 2004. (Hin/AFP) - Više od četvrtine američkihzaposlenih obitelji, odnosno približno 39 milijuna ljudi, teškospajaju kraj s krajem i mogu se okvalificirati siromašnimazahvaljujući ubrzanom smanjenju ponude dobro plaćenih poslova,pokazuje najnovija studija.
WASHINGTON, 12. listopada 2004. (Hin/AFP) - Više od četvrtine američkih zaposlenih obitelji, odnosno približno 39 milijuna ljudi, teško spajaju kraj s krajem i mogu se okvalificirati siromašnima zahvaljujući ubrzanom smanjenju ponude dobro plaćenih poslova, pokazuje najnovija studija.

To istraživanje vjerojatno je dodalo ulje na vatru u ionako uzavreloj predsjedničkoj izbornoj kampanji, tijekom koje je predsjednika Georga W. Busha njegov demokratski protivnik John Kerry optužio za outsourcing kvalitetnih američkih poslova.

"Predsjednik čini se ne razumije koliko je obitelji srednjega sloja pritisnuto padom prihoda, spiralnim rastom zdravstvenih troškova, školarina i troškova energije", kazao je taj senator iz Massachusettsa još prošloga tjedna, ukazujući na gubitak oko 1,6 milijuna radnih mjesta u privatnom sektoru u zemlji tijekom gotovo četverogodišnjeg Bushova mandata.

Iako se izvješće, koje su zajedno kompilirale cijenjene zaklade Annie E. Casey, Ford i Rockefeller, uzdržalo od izravnog okrivljavanja stranačkih sljedbenika, čini se da podržava Kerryjev argument inzistirajući da "društvo nije poduzelo adekvatne korake kako bi osiguralo da ti radnici mogu spojiti kraj s krajem i izgraditi budućnost za svoje obitelji".

Ukupno 28 milijuna radnih mjesta ili gotovo četvrtina svih raspoloživih u zemlji ne može više držati četveročlanu obitelj iznad razine siromaštva, ustanovila je ta studija.

Čak ni obrazovanje više od srednje stručne spreme više nije zaštita od siromaštva: tako čak 3,9 milijuna obitelji s niskim primanjima imaju člana koji je stekao viši stupanj obrazovanja od srednjoškolskog, navodi se u tom izvješću.

Četveročlana obitelj, da bi ušla u skupinu onih niskih primanja, morala je u 2002. zaraditi manje od 36.784 dolara, prema standardima države. Srednja primanja za četveročlanu obitelj te su godine iznosila 62.732 dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙