FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DIONICE NAFTNIH KOMPANIJA POTIČU RAST EUROPSKIH BURZOVNIH INDEKSA

LONDON/FRANKFURT, 5. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Rastućipotencijal naftnih kompanija da ostvare znatne zarade budući je cijenanafte i dalje oko 50 dolara za barel potaknula je danas rast cijenanjihovih dionica, zbog čega su europski burzovni indeksi i dalje nanajvišim razinama u proteklih pet mjeseci.
LONDON/FRANKFURT, 5. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Rastući potencijal naftnih kompanija da ostvare znatne zarade budući je cijena nafte i dalje oko 50 dolara za barel potaknula je danas rast cijena njihovih dionica, zbog čega su europski burzovni indeksi i dalje na najvišim razinama u proteklih pet mjeseci.

Do podneva je londonski Ftse indeks porastao 0,6 posto, na 4.710 bodova. Frankfurtski DAX skočio je 0,9 posto, na 4.067 bodova.

Cijene nafte na američkim burzama i dalje su blizu rekordnih razina uslijed sporog obnavljanja proizvodnje u Meksičkom zaljevu nakon prolaska nekoliko tropskih oluja tim područjem, u vrijeme kada glavni izvoznici proizvode blizu punog kapaciteta.

"Očekujemo da se održi taj trend rasta vrijednosti burzovnih indeksa uslijed poskupljenja dionica naftnih kompanija", stoji u analizi Morgan Stanleya. Ta brokerska kuća podigla je svoje procjene zarada naftnih kompanija u 2005. za 38 posto.

Od ostalih dobitnika ističu se dionice vodeće svjetske rudarske kompanije BHP Billiton, koje su poskupjele 1,9 posto nakon što je najavila da će otkupiti vlastite dionice u vrijednosti 1,1 milijardu dolara. Snažno su porasle, za dva posto, i dionice ulagačke banke Credit Suisse, po izvješću da aktivno traži kupca za svoju osiguravajuću podružnicu Winterthur, čijom prodajom bi mogla postići i pet milijardi eura prihoda.

Neki stratezi vjeruju da će početak sezone objave poslovnih izvješća za treće ovogodišnje tromjesečje, koje počinje krajem tjedna, povećati apetit ulagača za rizikom, jer će kompanije iskazati zdravi rast profita.

Na Tokijskoj burzi danas je Nikkei indeks ojačao neznanih 0,02 posto, na 11.281 bod.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙