FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: HRVATSKA I SLOVENIJA MORAT ĆE PRIJE ILI KASNIJE RIJEŠITI SVOJE SPOROVE

LJUBLJANA,11. listopada(Hina) - Hrvatsko-slovenski odnosi danas su nanajnižoj točki, a trebat će ih prije ili kasnije riješiti, konstatiraoje u razgovoru za slovenski tjednik "Mladina" nekadašnji hrvatskipremijer Josip Manolić, danas počasni predsjednik Hrvatskih nezavisnihdemokrata, predstavljen kao "siva eminencija" hrvatske politike.
LJUBLJANA,11. listopada(Hina) - Hrvatsko-slovenski odnosi danas su na najnižoj točki, a trebat će ih prije ili kasnije riješiti, konstatirao je u razgovoru za slovenski tjednik "Mladina" nekadašnji hrvatski premijer Josip Manolić, danas počasni predsjednik Hrvatskih nezavisnih demokrata, predstavljen kao "siva eminencija" hrvatske politike.

"Radi se o sazrijevanju čira kojeg prije ili kasnije treba sanirati. Bilo da će za to biti potreban kirurški rez ili samo aspirin, stvari će trebati riješiti", naglasio je Manolić, dodajući da bi u slučaju graničnog spora "aspirin" predstavljao međusobni dogovor o granici, dok bi "kirurški rez" bila metafora za međunarodnu arbitražu "koja bi ipak iza sebe ostavila brazgotinu".

Ocijenivši da je predizborna kampanja u Sloveniji bila vrlo negativna kada je riječ o odnosu prema Hrvatskoj, Manolić podsjeća da se dosad ni Hrvatska ni Slovenija nisu u predizbornom razdoblju bavile ključnim teškoćama u hrvatsko-slovenskim odnosima, "a upravo je to prevladalo na zadnjim izborima", dodaje on u razgovoru za "Mladinu".

"To sigurno nije dobro za budućnost naših odnosa jer će se oni morati graditi na prijateljstvu i razumijevanju", upozorava nekadašnji hrvatski premijer, dodajući da susjed može biti najbolji prijatelj ali, naravno, i neprijatelj.

Spekulirajući o budućem odnosu hrvatskog premijera Ive Sanadera i izglednog slovenskog premijera Janeza Janše, Manolić podsjeća da HDZ i Janšina Slovenska demokratska stranka "nisu jednake i da je među njima velika razlika".

"Imam osjećaj da sadašnja Janšina stranka nema čvrstu ideološku podlogu i niti političku tradiciju", ističe bivši hrvatski premijer u razgovoru za "Mladinu", tvrdeći da se - za razliku od HDZ-a - "samo uvjetno" može govoriti o državotvornosti Janšina SDS-a.

Hrvatska može biti zahvalna Janši koji je na položaju slovenskog ministra obrane omogućio Zagrebu da dođe do "nekih sredstava, nužnih za obranu", naglašava Manolić, ne htijući podrobnije ulaziti u to jesu li poslovni oko oružja bili "čisti".

"O čistim poslovima ne možete govoriti ako želite imati oružje za obranu a nad vama visi zabrana uvoza oružja. U to vrijeme što se tiče oružja nije bilo čistih poslova. No, mislim da hrvatska javnost na tadašnju Janšinu ulogu još uvijek gleda pozitivno", ocjenjuje bivši hrvatski premijer u razgovoru za "Mladinu", dodajući da bi "to mogla biti jedna od veza između HDZ-a i sadašnje Janšine vlade ako postane njen predsjednik".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙