FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: BIRAČKA PLJUSKA ZA PREMIJERA ROPA

ZAGREB, 4. listopada 2004. (Hina) - Iako je jasno da je pobjednik naparlamentarnim izborima u Sloveniji Janez Janša dok je aktualnipremijer Anton Rop poražena strana, ukupni je rezultat stranakalijevog i desnog centra takav da će Janša teško sastaviti novu vladu anije u potpunosti isključena ni mogućnost raspisivanja novih izbora,ističe u uredničkom komentaru poslovni dnevnik "Finance".
ZAGREB, 4. listopada 2004. (Hina) - Iako je jasno da je pobjednik na parlamentarnim izborima u Sloveniji Janez Janša dok je aktualni premijer Anton Rop poražena strana, ukupni je rezultat stranaka lijevog i desnog centra takav da će Janša teško sastaviti novu vladu a nije u potpunosti isključena ni mogućnost raspisivanja novih izbora, ističe u uredničkom komentaru poslovni dnevnik "Finance".

Što se tiče mogućnosti da Zmago Jelinčič i njegova Slovenska nacionalna stranka odigraju ulogu "jezičca na vagi", valja podsjetiti da je Jelinčič u svom dosadašnjem djelovanju više koristio strankama lijevog centra kao svojevrsni saveznik iz oporbenih klupa, napadajući stranke desnog centra, njihov "klerikalizam" i navodnu naklonjenost stranom kapitalu, napominje list.

Čak ni naklonjenost bivšeg predsjednika države Milana Kučana nije mogla pomoći strankama lijevog centra ni premijeru Ropu da ne izgube na izborima, ali njihov poraz ipak ne treba pripisati samo želji birača za promjenama i za odlaskom iz vlade stranke koja je 12 godina bila na vrhu, nego i nesposobnosti aktualnog premijera i njegove ekipe da privuče biračko tijelo, konstatira list.

Nakon dolaska na čelo vlade prije dvije godine Rop je "pokazivao znakove" kompetentnosti i sposobnosti ali je napravio puno pogrešaka u predizbornoj kampanji a nije se znao riješiti ni više nepopularnih ministara u svojoj vladi, tumače "Finance", dodajući da je Janša to uspješno iskoristio.

"S vremenom je postao populist i znao se ulagivati biračkom tijelu u maniri Haidera, nije znao započeti s odlučnim reformama na području zapošljavanja, poreza i zdravstva, nije se jasno opredijelio prilikom lanjskog referenduma o radnom vremenu trgovina nedjeljom, u zadnjim danima kampanje nedržavnički se blamirao u odnosima s Hrvatskom", nabraja ljubljanski list.

Iako je za mandata njegove vlade Slovenija ušla u EU i NATO, a ni makroekonomski pokazatelji nisu baš slabi, sve to nije bilo dovoljno da Rop od birača ne dobije pljusku, zaključuju "Finance".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙