FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SLOVENCI U NEDJELJU IZLAZE NA PARLAMENTARNE IZBORE

LJUBLJANA,2. listopada 2004.(Hina) - U Sloveniji se u nedjeljuodržavaju parlamentarni izbori za 90 zastupnika u Državnom zboru(parlamentu) od čijih će rezultata ovisiti hoće li predsjednik JanezDrnovšek mandat za sastav nove koalicijske vlade dati sadašnjempremijeru i vođi Liberalnih demokrata Slovenije (LDS) Antonu Ropu ilinekom od šefova ostalih političkih stranaka, među kojima se za sadaističe ime Janeza Janše, predsjednika Slovenske demokratske stranke(SDS), koju ispitivanja javnog mnijenja svrstavaju uz bok LDS-u zaosvajanje najvećeg broja mandata.
LJUBLJANA,2. listopada 2004.(Hina) - U Sloveniji se u nedjelju održavaju parlamentarni izbori za 90 zastupnika u Državnom zboru (parlamentu) od čijih će rezultata ovisiti hoće li predsjednik Janez Drnovšek mandat za sastav nove koalicijske vlade dati sadašnjem premijeru i vođi Liberalnih demokrata Slovenije (LDS) Antonu Ropu ili nekom od šefova ostalih političkih stranaka, među kojima se za sada ističe ime Janeza Janše, predsjednika Slovenske demokratske stranke (SDS), koju ispitivanja javnog mnijenja svrstavaju uz bok LDS-u za osvajanje najvećeg broja mandata.

Pozivajući 1,634.000 birača da u nedjelju ispune svoju građansku dužnost i tako participiraju u demokratskom procesu, Drnovšek je izjavio da će njegov prijedlog o mandataru nove vlade ovisiti o izbornim rezultatima i konzultacijama sa stranačkim čelnicima nakon izbora, te će pri tome uvažiti ne samo rezultat pojedine stranke nego i njezinu sposobnost da formira koalicijsku vladu s većinom u parlamentu.

Prema najnovijem ispitivanju koje je objavila slovenska televizija, LDS bi na izborima dobio 17,5 posto glasova, a SDS 13,6 posto, dok je istodobno objavljeno terensko ispitivanje lista "Delo" na većem uzorku pokazalo da su SDS i LDS gotovo izjednačeni. Valja naglasiti da su obje ankete objavljene potkraj prošlog tjedna, prije odlučujućih nastupa stranaka u javnosti jer je objavljivanje novih u zadnjem tjednu kampanje zabranjeno.

U svakom slučaju, većina slovenskih analitičara navodi da će rezulat izbora biti mnogo tješnji nego prije 4 godine, kad je LDS dobio 36, a SDS 20 posto glasova i da će "čistu" vladu desnog ili lijevog centra biti teško sastaviti.

Za drugo i treće mjesto po snazi u budućem sastavu parlamenta, prema anketama, bore se Udružena lista socijalnih demokrata (ZLSD) Boruta Pahora i demokršćanska Nova Slovenija (N.Si) Andreja Bajuka, prva kao koalicijska partnerica Ropove, a druga kao saveznica Janšine stranke.

Ukupni rezultat snaga u parlamentu u mnogo čemu će odlučiti i uspjeh ostalih stranaka i kome će se one prikloniti.

Slovenska pučka stranka (SLS) Janeza Podobnika udvostručila je broj potencijalnih glasača i prešla izborni prag nakon incidenta blizu Jorasove kuće, a ostaje pitanje kako će njezinu kampanju u završnici, nakon hlađenja cijele stvari, procijeniti birači. Drukčije je sa Slovenskom nacionalnom strankom (SNS) Zmage Jelinčiča - koja je također nastojala izvući korist iz zaoštravanja odnosa s Hrvatskom, jer iskustvo pokazuje da ona uvijek dobiva pet mjesta u parlamentu.

Mogućnosti za ulazak u parlament imaju još: Demokratska stranka umirovljenika (DESUS), Stranka mladih Slovenije (SMS) i Aktivna Slovenija (AS).

Osim odnosa s Hrvatskom, u političkoj kampanji stranaka dominirale su teme razvojnog modela za iduće razdoblje, predviđeno povećanje deficita javnih financija, rad sudstva i privlačenje stranih investicija, s time što su stranke sadašnje oporbe Ropovu vladu navele kao najodgovorniju za sadašnje stanje koje ne ocjenjuju najboljim. Rop je s druge strane izjavljivao da se desni centar nedostojno ponaša prema velikim uspjesima koje je Slovenija u zadnjih 12 godina postigla na međunarodnom planu i da te stranke podcjenjuju ekonomsku i društvenom stabilnost, nego da neodgovorno predlažu radikalne ekonomske i porezne reforme po modelu neoliberalizma koji Sloveniji kao državi ne odgovara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙