FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

JANŠINA STRANKA POBJEDNICA SLOVENSKIH PARLAMENTARNIH IZBORA

LJUBLJANA, 3. listopada 2004. (Hina) - Najjača dosadašnja oporbenastranka desnog centra, Slovenska demokratska stranka SDS Janeza Janšerelativna je pobjednica nedjeljnih parlamentarnih izbora u Sloveniji iu novom će parlamentu imati trećinu zastupničkih mjesta, pokazala suupravo objavljena ispitivanja komercijalne televizije Pop TV inacionalne televizije Slovenija.
LJUBLJANA, 3. listopada 2004. (Hina) - Najjača dosadašnja oporbena stranka desnog centra, Slovenska demokratska stranka SDS Janeza Janše relativna je pobjednica nedjeljnih parlamentarnih izbora u Sloveniji i u novom će parlamentu imati trećinu zastupničkih mjesta, pokazala su upravo objavljena ispitivanja komercijalne televizije Pop TV i nacionalne televizije Slovenija.

Obje su prognoze rađene metodom ispitivanja birača po izlasku sa nekoliko stotina birališta.

Prema ispitivanju Pop TV-a SDS sa 30,2 posto glasova dobit će u parlamentu 31 zastupnički mandat.

Na drugom je mjestu do sada najjača stranka, Liberalni demokrati Slovenije LDS premijera Antona Ropa sa 22,3 posto glasova i 23 mjesta u budućem sastavu parlamenta.

Na trećem mjestu je udružena lista Socijalnih demokrata ZLSD sa 10,4 posto glasova i 10 mjesta u budućem parlamentu, na četvrtom Demokršćanska Nova Slovenija N.SI sa 8,2 posto i 8 zastupničkih mjesta, slijedi Slovenska pučka stranka SLS sa 6,5 posto glasova i 6 zastupničkih mandata, zatim Slovenska nacionalna stranka SNS sa 6,3 posto glasova i 6 mandata, DESUS, odnosno Demokratska stranka umirovljenika sa 4,2 posto i 4 zastupnička mjesta.

Kako je nakon objave rezultata izjavio predsjednik SDS-a Janez Janša, rezultati izbora pokazuju da su dobro radili i da njegova stranka predstavlja dobru alternativu.

"Dobra smo alternativa i prvi smo predstavili svoj program", rekao je Janša, dodajući da unatoč manjem broju birača koji su izašli na izbore (oko 60 posto), ovi izbori jesu potpuno legitimni i legalni. Na pitanje u razgovoru za komercijalnu televiziju Pop TV očekuje li da će mu predsjednik države dodijeliti mandat za sastav nove vlade, Janša je rekao da ne želi ništa prejudicirati .

Potpredsjednik LDS-a i ministar školstva u sadašnjoj Ropovoj vladi Slavko Gaber priznao je da je njihova stranka na izborima doživjela neuspjeh i veliki pad u odnosu na biračku potporu od 36 posto na parlamentarnim izborima.

"Čini se da je SDS dobio relativnu većinu u novom parlamentu. Nadamo se da će oni barem održati sadašnju razinu razvitka u Sloveniji", rekao je potpredsjednik LDS-a.

Rezultati istraživanja komercijalne televizije Pop TV temelje se na oko 12.000 ispitanika, a slične podatke o rezultatu izbora dala je i televizija Slovenija prema čijem ispitivanju SDS ima 29,4 posto glasova i 29 mjesta u parlamentu, a LDS 22,2 posto glasova i 22 mjesta u parlamentu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙