FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 15,30 SATI

ZAGREB, 4. listopada 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 15,30 sati.
ZAGREB, 4. listopada 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Glasnogovornik Vlade Ratko Maček izjavio je danas da INA ovaj tjedan neće mijenjati cijene naftnih derivata. Samim tim što je unatoč rastu cijena nafte na svjetskom tržištu INA, po informacijama koje imaju u Vladi, odlučila ovaj tjedan zadržati istu cijenu naftnih derivata dijelom je ispunila Vladin zahtjev da na rast cijena utječe smanjenjem marže, rekao je glasnogovornik. Po nekim analizama hrvatska naftna kompanija ovaj je tjedan mogla dići cijene derivata za 22 ili 23 lipe po litri, a kako to nije učinila, praktično je za taj iznos smanjila svoju cijenu, ustvrdio je Maček. Ponovio je da Vlada ostaje kod prošlotjednog zahtjeva da INA na rast cijena derivata reagira smanjenjem dobiti, odnosno marže.

ZAGREB - Tri većinska sindikata obrazovanja i znanosti, koji okupljaju 70 posto zaposlenih u prosvjeti, potvrdili su na današnjoj konferenciji za novinare da će sutra organizirati jednodnevni štrajk upozorenja u osnovnim i srednjim školama te na fakultetima i znanstvenim ustanovama. Sindikalci štrajkaju na Svjetski dan učitelja kako bi javnost upozorili na nebrigu vlasti o obrazovanju i znanosti, te da njihove plaće zaostaju za drugim javnim službama 12 posto. Po njihovim procjenama, sutra neće raditi između 60 i 70 tisuća zaposlenih u školstvu i znanosti.

Sindikalci su poručili roditeljima da sutra ne šalju djecu u školu, a da će o učenicima koji dođu u škole brigu preuzeti ravnatelji i nastavnici koji ne sudjeluju u štrajku.

ZAGREB - Ministarstvo obrazovanja, znanosti i športa danas je pozvalo roditelje da sutra, kada su tri većinska sindikata obrazovanja i znanosti najavili štrajk u školama i na fakultetima, pošalju djecu u škole. Ministarstvo od ravnatelja očekuje da organiziraju nastavu i uvjete za rad učenika, nastavnika i profesora koji sutra žele raditi. U Ministarstvu smatraju da sindikati na štrajk mogu pozvati samo svoje članstvo, dok je "moralno upitno i protuzakonito" ostale prosvjetare pozivati da ne rade, kad je pravo na rad zajamčeno zakonom i Ustavom.

ZAGREB - SDP je današnjim priopćenjem podržao za sutra najavljeni štrajk u školama i na fakultetima pozivajući Vladu da poveća plaće učiteljima kako bi dobili status u društvu kakav i zaslužuju. Loš društveni status učitelja, niske učiteljske, nastavničke i profesorske plaće, te izuzetno skroman sustav napredovanja učitelja stvarna su prijetnja za očuvanje i unapređivanje kvalitete školskog sustava što može biti pogubno za daljnji razvoj Hrvatske, drže u SDP-u. SDP smatra kako je probleme školstva moguće rješavati samo na temelju općeg konsenzusa o stanju u školstvu te prioritetima i rokovima za rješavanje problema.

ZAGREB - Sporazumu o suradnji i otvaranju procesa pregovaranja o spajanju, koji su u travnju sklopile tri sindikalne središnjice, danas se pridružila i Matica hrvatskih sindikata javnih službi. Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Udruga hrvatskih sindikata, Sindikat usluga Uni-Cro i Matica javnih službi sporazumom se obvezuju na usklađivanje stavova i zajednički nastup prema predstavnicima vlasti i poslodavaca. Suradnja četiriju sindikalnih središnjica, koje okupljaju dvije trećine sindikalno organiziranog članstva u Hrvatskoj, u konačnici bi trebala završiti njihovim ujedinjavanjem, rekli su novinarima sindikalni čelnici.

ZAGREB - U procesu približavanja Europskoj uniji (EU) Hrvatska će morati smanjiti vrijednost državnih potpora, ali i promijeniti njihovu namjenu, umanjujući sektorske, a uvečavajući horizontalne potpore, u skladu s prosjekom EU. Državne potpore u Hrvatskoj iznose oko 3,5 posto BDP-a, dok taj postotak u EU iznosi oko 0,5 posto BDP. Uz to, na pojedine se sektore u Hrvatskoj troši više od 60 posto tog iznosa, a u EU manje od trećine, dok se najveći dio odnosi na tzv. horizontalne, odnosno potpore cjelokupnom gospodarstvu. Podaci su to iz rada "Državne potpore u EU i Hrvatskoj" predstavljenog na današnjem okruglom stolu u organizaciji Instituta za javne financije i Zaklade Friedrich Ebert.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙