FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: GEISER TVRDI DA JE BIO MOBILIZIRAN U SS POD PRIJETNJOM SMRTI

WASHINGTON, 11. listopada 2004. (Hina) - Suočen s mogućnošćudeportacije, američki državljanin Anton Geiser, bivši pripadniknjemačkog SS-a, rođen u Hrvatskoj, tvrdi da je pod prijetnjom smrtibio prisiljen služiti u postrojbi koja je nadzirala koncentracijskelogore, prenosi Pittsburgh Post-Gazzete.
WASHINGTON, 11. listopada 2004. (Hina) - Suočen s mogućnošću deportacije, američki državljanin Anton Geiser, bivši pripadnik njemačkog SS-a, rođen u Hrvatskoj, tvrdi da je pod prijetnjom smrti bio prisiljen služiti u postrojbi koja je nadzirala koncentracijske logore, prenosi Pittsburgh Post-Gazzete.

Američko ministarstvo pravosuđa želi oduzeti državljanstvo i deportirati 79-godišnjeg Geisera, radnika iz Sharona u Pennsylvaniji, optužujući ga da je pri ulasku u SAD 1956. g. imigracijskim vlastima zatajio službu u SS-u, navodi list.

U podnesku američkom saveznom sudu u Pittsburghu Geiser je ustvrdio da je kao 17-godišnji poljoprivredni radnik 1942. g. bio prisiljen stupiti u SS i da je pod prijetnjom smrti služio kao stražar u logorima Sachsenhausen i Buchenwald, piše list iz Pittsburgha.

Geiser je naveo da nije namjerno prikrio službu u SS-u kako bi ušao u SAD 1956. sa ženom i dvoje djece nakon poslijeratnih godina provedenih u Austriji i da zamolba za vizu nije od njega tražila da otkrije svoju službu, prenosi PPG.

Geiser je u prigovoru naveo da ne poriče činjenicu da su u logorima Sachsenhausen i Buchenwald počinjene strahote ali je naglasio da ne snosi nikakvu odgovornost za zločine te da nikome nije neudio niti je koga zlostavljao, navodi list.

Anton Geiser rođen je 1924. g. u Đak-Selcima u Hrvatskoj koja je tada bila dio bivše Jugoslavije, a stupio je u SS 1942., mjesec dana prije nego je napunio 18 godina, prenosi PPG, napominjući da je američko državljanstvo dobio 1962. g., da nije optužen za ratne zločine a ako dođe do deportacije, mogao bi biti deportirat u Hrvatsku ili Austriju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙