FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potredsjednici Vlade Kosor i Hebrang o Danu neovisnosti

ZAGREB, 8. listopada 2004. (Hina) - Potpredsjednici Vlade JadrankaKosor i Andrija Hebrang danas su nakon polaganja vijenaca i paljenjasvijeća na Mirogoju, na upit novinara komentirali pojavu što velikibroj građana ne zna da je danas Dan neovisnosti Republike Hrvatske.
ZAGREB, 8. listopada 2004. (Hina) - Potpredsjednici Vlade Jadranka Kosor i Andrija Hebrang danas su nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća na Mirogoju, na upit novinara komentirali pojavu što veliki broj građana ne zna da je danas Dan neovisnosti Republike Hrvatske.

Na ocjenu novinara da se za razliku od primjerice, SAD-a ili Francuske, nigdje u Zagrebu, osim po zastavama, ne može primijetiti da je danas Dan neovisnosti, Kosor je rekla da je to nešto što uistinu čudi.

"To su dani na koje s puno ponosa valja istaknuti stijegove. To su dani ponosa kada smo završili i prekinule sve veze s bivšom državom (SFRJ) i dani kad se moramo sjetiti svih zaslužnih za stvaranje države", rekla je Kosor.

"S puno ponosa trebali bismo obilježavati takve datume i sjećati se ove novije hrvatske povijesti jer smo mi u relativno kratkom vremenu, u desetak, dvanaestak godina proživjeli ono što mnogi drugi narodi žive stoljećima", naglasila je Kosor.

"Svaki narod je cijenjen onoliko koliko se sam cijeni, i povijest svakog naroda se cijeni onoliko koliko je cijeni sam taj narod. Zato je potrebna šira društvena akcija koja bi pokazala našoj djeci što je bio Domovinski rat", rekao je Hebrang, zamoljen od novinara da prokomentira zašto građani nedovoljno prepoznaju značaj današnjeg blagdana.

Potpredsjednik Vlade Hebrang rekao je kako smo mi "u proteklih nekoliko godina našu povijest potisnuli u drugi plan - u našim udžbenicima ne nalazimo zastupljen Domovinski rat u onom dijelu u kojem bi trebao biti, a u našim medijima Domovinski rat već godinama vidimo samo u negativnom svijetlu".

"Očito postoji jedna tendencija da se povijest potisne u drugi plan", ocijenio je Hebrang, istaknuvši da je "svaki narod koji na to pristaje, osuđen na odumiranje".

Smatra da to nije samo odgovornost Vlade, jer, kako je rekao, Vlada obilježava te blagdane, te donosi vijenac i na grob prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, koji je najzaslužniji za našu neovisnost, ali - kako je naglasio - "to na žalost ne čine svi".

"Potrebna je šira društvena akcija koja bi pokazala našoj djeci što je bio Domovinski rat", naglasio je Hebrang.

Kao primjer naveo je kako je nedavno na Ovčari u autobusu susreo skupinu učenika trećeg razreda jedne zagrebačke srednje škole, te da nitko od njih nije znao što se 1991. zbilo na Ovčari. "To je sramota - ne samo sramota Vlade nego i cjelokupnog hrvatskog naroda i ako to ne ispravimo naše mjesto u Europi će biti uvijek inferiorno", istaknuo je Hebrang.

Kosor je dodala da će se zato vrlo brzo, jer je zakon prošao prvo čitanje u Hrvatskom saboru, donijeti Zakon o memorijalno-dokumentacijskom centru.

Jedna od zadaća toga Centra bit će promicanje istine o Domovinskom ratu i u njemu treba učiniti sve da mlade generacije znaju pravu istinu te kad valja obilježiti i Dan neovisnosti, rekla je Kosor.

"Ovo je veliki dan", istaknula je Kosor, i dodala da su se zato predstavnici Vlade došli "pokloniti svima onima koji su dali živote za neovisnu, samostalnu, demokratsku Hrvatsku - hrvatskim braniteljima", jer je njihova najveća zasluga što danas imamo slobodnu, samostalnu, Hrvatsku koja ima i kandidaturu za ulazak u EU.

"Danas smo u mislima i na one hrvatske branitelja koji su još uvijek na popisu zatočenih i nestalih", rekla je Kosor, te naglasila da su Vladini predstavnici došli odati počast i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu..

Zamjenik gradonačelnice Milan Bandić novinarima je na Mirogoju rekao da ne zna kakve se ankete vode, ali da samo zna da je Zagreb pun zastava i da će tako biti i u buduće. Upitan od novinara je li to dovoljno, Bandić je odgovorio: "Zagreb treba bit onako kak' se šika".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙