FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeo 2. kongres hrvatskih povjesničara

PULA, 30. rujna(Hina) - U Puli je danas počeo 2. kongres hrvatskihpovjesničara na kojem sudjeluje dvjestotinjak povjesničara izHrvatske, Austrije, Madžarske, Njemačke i Slovenije koji se bavehrvatskim temama.
PULA, 30. rujna(Hina) - U Puli je danas počeo 2. kongres hrvatskih povjesničara na kojem sudjeluje dvjestotinjak povjesničara iz Hrvatske, Austrije, Madžarske, Njemačke i Slovenije koji se bave hrvatskim temama.

Središnja tema četverodnevna skupa je "Hrvatska i Europa - integracije u povijesti", a povjesničari će govoriti o integracijama na hrvatskim prostorima od antike do danas i pokušati rasvijetliti odnos Hrvatske i Europe u prošlosti.

Po riječima predsjednika Hrvatskoga nacionalnog odbora za povijesne znanosti Nevena Budaka tema skupa je vrlo suvremena jer omogućuje znanstvenicima i povjesničarima da progovore o povijesnim procesima koji se odražavaju u današnjici. To je i stalna tema europske povijesti i historiografije od najstarijih vremena do danas.

"Želimo pokazati kakvi su ti odnosi danas i kakvi su bili u povijesti, od antike do najsuvremenije povijesti", kazao je Budak i dodao kako je pulski najveći skup povjesničara do sada, koji je okupio ne samo predavače nego i nastavnike te ljude koji nisu izravno povezani sa strukom. To je, drži, bitno za razvoj hrvatske historiografije.

Maja Razović-Kocijan je u ime pokrovitelja kongresa predsjednika Stjepana Mesića istaknula kako je hrvatska historiografija lišena bilo kakvih pritisaka te kako se može suočiti i s najtežim pitanjima, a odziv više od 200 sudionika, smatra, dokaz je vitalnosti hrvatske historiografije.

"Ako itko ima pravo govoriti o europskim integracijama, onda su to upravo povjesničari", istaknuo je načelnik Odjela za arhivsku djelatnost Ministarstva kulture Branko Kaleb, govoreći o značaju skupa.

Sudionici će raditi u dvadesetak sekcija, među kojima su stara, srednjovjekovna, parlamentarna, gospodarska i demografska povijest.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙