FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

POLJACI U REDU ZA KUPNJU DIONICA NAJVEĆE BANKE

VARŠAVA, 11. listopada 2004. (Hina/AP) - Poljaci se predbilježuju nalistu čekanja kako bi stekli priliku za kupovinu dionica u najvećojpoljskoj banci PKO Bank Polski.
VARŠAVA, 11. listopada 2004. (Hina/AP) - Poljaci se predbilježuju na listu čekanja kako bi stekli priliku za kupovinu dionica u najvećoj poljskoj banci PKO Bank Polski.

Današnji dan označava njihovu prvu priliku da se registriraju za kupnju dionica u državnoj banci PKO BP, koja namjerava ponuditi 30 posto svojih dionica na najvećoj ovogodišnjoj inicijalnoj javnoj ponudi dionica u središnjoj Europi i najvećoj u Poljskoj nakon one u 1998. u telekom kompaniji.

Poljska vlada nada se djelomičnom privatizacijom polučiti šest milijardi zlota ili 1,3 milijarde eura prihoda za državnu blagajnu.

PKO BP dala je Poljacima samo ponedjeljak da se predbilježe za prvu seriju dionica, za koju se očekuje da će izazvati velike gužve u njezinih 950 podružnica diljem zemlje. Vlada je u nedjelju objavila kako podiže prvu tranšu dionica raspoloživih za upis na oko sedam posto bančinog kapitala, prema prvotno planiranih 4 posto.

"Ovo je prva privatizacija nakon dužeg vremena koja Poljacima daje mogućnost kupnje dionica, a ne nekim burzovnim špekulatorima", izjavio je službenik banke Dariusz Banasiak, stojeći ispred jedne varšavske bančine podružnice.

Oni koji žele postati ulagačima danima se upisuju na liste kod volontera kojima se određuje redoslijed ulaska u banku u ponedjeljak. To je sistem iz doba komunizma, koji je korišten kako bi se ljudima pružila poštena prilika da dođu do nedostatnih potrošačkih roba kada budu raspoložive u trgovinama.

Do četvrtine dionica u inicijalnoj javnoj ponudi namijenjeno je malim ulagačima, čiji je ulog limitiran na 20.000 zlota, odnosno 4.600 eura. Ostatak će biti ravnomjerno ponuđen domaćim i stranim institucionalnim ulagačima.

Početna cijena za dionice PKO BP-a bit će kasnije utvrđena, a bančin debi očekuje se idući mjesec na Varšavskoj burzi. Banka je u prvih šest ovogodišnjih mjeseci ostvarila rast dobiti na 844 milijuna zlota, prema godinu ranije zabilježenih 722,5 milijuna zlota.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙