FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 21 SAT

ZAGREB, 10. listopada 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 21 sat.
ZAGREB, 10. listopada 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 21 sat.

DEN HAAG

Bivši načelnik obavještajne uprave vojske bosanskih Srba Ljubiša Beara, haški optuženik koji se u subotu predao srbijanskim vlastima, prebačen je u pritvor Haškog suda (ICTY) u Schenevingenu, potvrdio je u nedjelju glasnogovornik suda Jim Landale.

O terminu njegovog prvog pojavljivanja pred sucima kako bi se izjasnio o krivnji, bit će odlučeno u ponedjeljak, dodao je.

Vlasti u Beogradu u subotu navečer su priopćile da se Beara dobrovoljno predao te da je u njegovoj pratnji u Haag otputovao i srbijanski ministar pravosuđa Zoran Stojković, no glasnogovornica tužiteljstva Florence Hartmann je izjavila da je Beara uhićen.

Glasnogovornik ICTY-a Landale je izjavio da ne može reći je li Beara uhićen ili se predao, napominjući kako će to biti bitno kada se bude odlučivalo o njegovu zahtjevu za oslobađanje iz pritvora.

BRUXELLES

Uhićenje bivšeg načelnika obavještajne uprave vojske bosanskih Srba Ljubiše Beare dobra je vijest, izjavila je u nedjelju Cristina Gallach, glasnogovornica visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i zajedničku sigurnost Javiera Solane.

"To je izuzetno dobra vijest koja dolazi u pravo vrijeme i mi mislimo da bi i ostali optuženi za ratne zločine trebali slijediti njegov primjer", izjavila je Gallach.

Agencija Reuters napominje kako malo vjerojatno da do je uhićenja ili predaja Beare došlo slučajno, baš uoči sutrašnjeg izvješća tužiteljice Del Ponte o suradnji zemalja sa područja bivše Jugoslavije s ICTY-em. Pozitivna ocjena Del Ponte mogla bi omogućiti pokretanje prvih koraka u približavanju Srbije i Crne Gore Europskoj uniji.

BRUXELLES

NATO je pozdravio mirno i sigurno održavanje predsjedničkih izbora u Afganistanu, nazvavši ih povijesnim događajem koji će doprinijeti demokratskom napretku te zemlje.

Entuzijazam što ga je u odazivu na izbore pokazao afganistanski narod pokazuje da su Afganistanci bili spremni na pokretanje demokratskog procesa, kaže se u priopćenju glavnog tajnika NATO-a Jaapa de Hoop Scheffera.

Izbore u Afganistanu Scheffer je ocijenio korakom naprijed prema demokraciji i mirnoj budućnosti zemlje. Istaknuo je kako će Savez nastaviti misiju potpore sigurnosti i stabilnosti u zemlji, a pohvalio je i ulogu pripadnika međunarodnih snaga ISAF-a koji su omogućili da se izbori održe u sigurnom i mirnom ozračju.

KABUL

Dosadašnji afganistanski predsjednik Hamid Karzai odbacio je u nedjelju mogućnost novih pregovora sa svojim protivnicima o sastavljanju buduće vlade, ako bude izabran.

"Neće biti pregovora", rekao je ne skrivajući bijes na konferenciji za novinare. "To je vrijeme u Afganistanu prošlost. Narod Afganistana se očitovao u milijunima kako bi to završilo", dodao je. Hamid Karzai je često ponavljao prije izbora da neće sastavljati vladu koalicije sa ratnim zapovjednicima, kao u prošlosti.

Četrnaest kandidata za predsjedničke izbore, među kojima i njegov glavni protivnik Yunus Qanooni, pozvali su u subotu na poništenje izbora koje su ocijenili nelegitimnim. Kasnije su najmanje trojica ublažila svoje stajalište, ali su i dalje zahtijevali istragu.

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju OESS) koja je poslala u Afganistan ekipu savjetnika za izbore ocijenila je da je traženje kandidata bio "neopravdano".

MADRID

Španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero pozvao je u nedjelju baskijsku separatističku skupinu ETA-u da odustane od svojih daljnjih akcija nakon uhićenja osobe za koju se vjeruje da je vođa te organizacije.

Zapatero je ocijenio da je ETA dobila ozbiljan udarac nakon policijske akcije provedene prošli tjedan u Francuskoj i Španjolskoj, tijekom koje je uhićena 21 sumnjiva osoba, a među njima i muškarac za kojeg se vjeruje da je vođa skupine, Mikel Albisu Iriarte poznatiji pod nadimkom Mikel Antza.

"Želim poručiti teroristima ETA-e da imaju samo jedan put pred sobom, a to je konačna predaja oružja i prekid nasilja u Baskiji i u cijeloj Španjolskoj", kazao je Zapatero na sastanku Socijalističke stranke održane u Santiagu de Composteli.

BEČ

Turska ni izbliza nije spremna za članstvo u Europskoj uniji, izjavio je u nedjelju austrijski kancelar Wolfgang Schuessel u razgovorima za tamošnje listove Kronen Zeitung i Kurier.

"Moramo imati iskrenu i nepristranu analizu što bi Tursko članstvo značilo za Uniju. Dosad nismo imali prave odgovore na pitanja kakvu bi to promjenu donijelo na polju imigracije, tržišta rada, troškova ili poljoprivrede", rekao je austrijski kancelar.

Ako EU, nakon razmatranja svih argumenata, odluči pokrenuti proces pregovora, "to stvarno mora biti otvoren proces", dodaje Schuessel. U ovom trenutku sve političke stranke u Austriji skeptične su prema turskom članstvu u Uniji, naglasio je kancelar.

ISLAMABAD

Njemački kancelar Gerhard Schroeder u nedjelju je u Islambadu izjavio da se sve zemlje svijeta moraju angažirati u borbi protiv terorizma i na tom području usko surađivati.

"Protiv terorizma se mora boriti zajedno cijeli svijet", istaknuo je njemački kancelar nakon razgovora s pakistanskim premijerom Shaukatom Azizom tijekom kratkog posjeta Pakistanu.

Šef njemačke vlade sudjelovao je u radu gospodarskog i financijskog foruma održanog u Islamabadu. Ondje je između pakistanskih vlasti i njemačkog veleposlanika potpisan sporazum o ekonomskoj suradnji između dviju zemalja vrijednoj 18 milijuna eura.

DOHA

Jedna skupina u Iraku objavila je da je oslobodila 10 turskih talaca, pošto je tvrtka za koju su radili prekinula svoje aktivnosti u Iraku, izvijestila je u nedjelju katarska satelitska televizijska mreža al-Jazeera.

"Oružana skupina 'Salafistička skupina Abou Bakr al-Siddiq' oslobodila je 10 turskih talaca koje su držali 40 dana", navela je televizija.

"Skupina je u priopćenju objavila da su desetorica talaca oslobođeni nakon odluke turske tvrtke za koju su radili da prekine svoje aktivnosti i da se povuče iz Iraka", dodala je tv-mreža.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙