FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DEL PONTE U PONEDJELJAK PODNOSI IZVJEŠĆE VIJEĆU EU-A

BRUXELLES, 9. listopada 2004. (Hina) - Glavna tužiteljica Haškog sudaCarla del Ponte izvijestit će u ponedjeljak o suradnji zemalja sapodručja bivše Jugoslavije ministre vanjskih poslova Europske unije,koji se sastaju na redovitom sastanku u Luxembourgu.
BRUXELLES, 9. listopada 2004. (Hina) - Glavna tužiteljica Haškog suda Carla del Ponte izvijestit će u ponedjeljak o suradnji zemalja sa područja bivše Jugoslavije ministre vanjskih poslova Europske unije, koji se sastaju na redovitom sastanku u Luxembourgu.

Nizozemsko predsjedništvo EU-a ističe da se u zaključcima Vijeća može očekivati podsjećanje tih zemalja na njihovo obećanje da će u potpunosti surađivati s ICTY-em, posebice u pogledu izručivanja preostalih optuženika i pristupa dokumentima i svjedocima.

Haška tužiteljica trebala bi se pridružiti ministrima u ponedjeljak poslije podne, a u kasnim poslijepodnevnim satima trebala bi održati konferenciju za novinare.

U avisu Europske komisije o hrvatskom zahtjevu za članstvo, objavljenom u proljeće ove godine, navedeno je da je Carla del Ponte u potpunosti zadovoljna suradnjom Hrvatske s ICTY-em.

Izvor iz Europske unije, koji je želio ostati anoniman, kaže da bi bila "velika pogreška" ako bi Hrvatska mislila da je s tom ocjenom završena priča u vezi s Haškim sudom.

"Komisija je objavila avis, koji je bio pozitivan dijelom i zato što je tužiteljica del Ponte izrazila zadovoljstvo hrvatskom suradnjom, a sada će biti interesantno saslušati njezinu ocjenu najnovijeg razvoja događaja", rekao je isti izvor.

Na upit što će se dogoditi, odnosno, kakav se utjecaj na odluku Europskog vijeća u prosincu u pogledu određivanja datuma pregovora, može očekivati ako Hrvatska ne riješi pitanje suradnje s Haškim sudom, odnosno slučaj odbjeglog generala Ante Gotovine do studenoga, kada Del Ponte podnosi izvješće Vijeću sigurnosti UN-a, izvor je odgovorio: "sačekajmo što će tužiteljica reći".

Hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul rekao je sredinom ovoga tjedna da ne očekuje nikakva iznenađenja u izvješću Carle del Ponte Vijeću EU-a. "Vjerujem da će kao i u proljeće izvješće Carle del Ponte biti korektno u odnosu na Hrvatsku i ne očekujem neka iznenađenja", rekao je ministar Žužul.

"U odnosima s Haškim sudom, kako je to percipirano u svijetu, postoji još jedan otvoreni problem, ali činjenica je da je to samo jedan problem, činjenica je da je Hrvatska dokazala da surađuje sa sudom na adekvatni način kroz provođenje prava i ja nisam zabrinut", rekao je Žužul.

Glasnogovornica tužiteljstva Florence Hartmann izjavila je sredinom ovoga tjedna da zasad nije moguće reći kakav će biti izvještaj Carle del Ponte jer treba vidjeti što će se dogoditi do ponedjeljka.

Europska komisija će na sastanku Vijeća predstaviti izvješća o Turkoj, Bugarskoj i Rumunjskoj te pretpristupnu strategiju za Hrvatsku, dokumente koje je objavila u srijedu.

Slovenski ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl najavio da će upoznati Vijeće EU-a s najnovijim incidentima u Savudrijskoj vali, odnosno Piranskom zaljevu. Vajgl je ustvrdio da je hrvatski ratni brod u četvrtak ušao u Savudrijsku valu, što je nazvao "nedopustivim činom". Njegovu su tvrdnju opovrgli hrvatska ministarstva obrane i vanjskih poslova. U priopćenju MORH-a kaže se da je Vajlova tvrdnja neutemeljena te da ophodni brod "Šolta" Hrvatske ratne mornarice i helikopter MI-8 MTV nisu ulazili u Savudrijsku valu, nego da su obavljali "združenu zadaću pretraživanja i identifikacije plovila u aktvatoriju zapadne Istre, s težištem u području Poreč-Umag, a u sklopu zadaće nadzora i zaštite teritorijalnog mora i zaštićenog ekološko-ribolovnog područja Republike Hrvatske".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙