FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 21 SAT

ZAGREB, 8. listopada 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 21 sat
ZAGREB, 8. listopada 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat

HRVATSKA KOSTAJNICA - Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Stjepan Mesić rekao je danas u Hrvatskoj Kostajnici da Hrvatska nema razloga slati svoje vojne brodove u slovenske teritorijalne vode na području Savudrijske vale i da to sigurno nije učinila. Predsjednik je time reagirao na tvrdnje slovenske strane da je u četvrtak hrvatski ratni brod bio u slovenskim vodama. Mesić je naglasio da su Hrvati prijateljski narod sa Slovencima, da su kroz povijest razvijali i njegovali dobrosusjedske i prijateljske odnose, ali da ima nekoliko otvorenih pitanja. Ta se pitanja, kazao je, nastoje riješiti dogovorno, a ako ne može doći do dogovora o granici na moru, najbolje je da o tome odluči međunarodna arbirtraža. Mesić je u Hrvatskoj Kostajnici sudjelovao na kulturno-turističkoj manifestaciji "Kestenijada 2004."

SAVUDRIJA - I danas je slovenska pomorska policija prešla crtu razgraničenja u Savudrijskoj vali, odnosno Piranskom zaljevu, i krenula prema dvije hrvatske ribarice, koje su ribarenje završile uz zaštitu hrvatskog policijskog čamca. Do novog incidenta došlo je na dvije milje južno od crte razgraničenja unutar hrvatskih teritorijalnih voda, rekao je danas novinarima potpredsjednik Ceha ribara Bujštine Danilo Latin, što je potvrdila i policija u Istri.

CAVTAT - Zgrada bivše dječije bolnice u Cavtatu, na koju vlasništvo polaže i BiH, ponovno je u središtu interesa. Stečajni upravitelj bolnice Pero Vićan najavio je danas da će podići tužbu za ometanje posjeda zbog toga što je na zgradu postavljena ploča koja sugerira da je ona dio Kliničkog centra sveučilišta u Sarajevu. Vićan je najavio da će o tome obavijestiti Ministarstvo vanjskih poslova. On je prodao poduzeću Konel iz Cavtata oko dvije tisuće četvornih metara zemljišta bolnice. BiH, pak, smatra prodaju imovine bolnice potpuno nezakonitom. Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Adnan Terzić ranije je službeno od premijera Ive Sanadera zatražio poduzimanje mjera kojima bi se prodaja spriječila. Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je nakon toga od Ministarstva pravosuđa da preispita sporni slučaj.

SPLIT - Potpredsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević upozorio je danas kako je krajnje vrijeme da Vlada napokon provede program konsolidacije splitskoga Dalmacijavina, tvrtke u državnom vlasništvu, te odluku o nagodbi za podmirenje duga te tvrtke. Krajnje je vrijeme da Vlada to učini jer je, rekao je Matijašević novinarima danas u Splitu, ta tvrtka s 500 zaposlenih dovedena na rub stečaja. Za kolaps i neizvjesnu budućnost Dalmacijavina, o kojemu ovisi i sudbina oko pet tisuća poljoprivrednika kooperanata, prozvao je i bivšu i sadašnju Vladu.

OSIJEK - Predsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) Anto Đapić posjetio je hrvatske prognanike s područja pustare, u općini Antunovac, koji su još uvijek u prognaničkom "Naselju prijateljstva" u Čepinu, te je najavio da će predsjednike Vlade i Hrvatskog sabora izvijestiti o vrlo lošim uvjetima u kojima žive. Ocijenio je da hrvatski povratnici općine Antunovac u Osječko-baranjskoj županiji koji žive u prognaničkom 'Naselju prijateljstva' u Čepinu - žive ispod razine ljudskog dostojanstva.

SPLIT - Kod kapelice Svetog Jure na Mosoru, u povijesnim Poljicima iznad Omiša, je poslijepodne svečano otkriven brončani spomenik autoru stihova hrvatske himne "Lijepa naša domovino" Antunu pl. Mihanoviću, rad akademskog kipara iz Splita Kuzme Kovačića. U nazočnosti mnogobrojnih mještana te predstavnika crkvenih i javnih ustanova, spomenik Mihanoviću otkrili su splitsko-dalmatinski župan Kruno Peronja i predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić. Zidić je tom prigodom posebice istaknuo da je podizanjem tog spomenika Mihanović vraćen kraju svojih predaka.

RAB - Ostaci antičkoga broda sa 60-ak grčko-rimskih amfora u moru između Lopara i Supetarske drage među malobrojnim su nedirnutim i neistraženim nalazištima takve vrste u Europi, izjavio je danas voditelj Odjela za podvodnu arheologiju Hrvatskoga restauratorskog zavoda Mario Jurišić. Skupina stručnjaka Zavoda već nekoliko dana prikuplja podatke i izrađuje osnovnu dokumentaciju o ostacima antičkoga broda koje je prije nekoliko dana pronašao rapski ronilac Henrik Plješa.

NEDELIŠĆE - Dvije tisuće mještana te predstavnici općine Nedelišća i Međimurske županije bili su danas u Nedelišću na pokopu 46-godišnje Dragica Maček, ubijene u pljački prodavaonice u kojoj je radila. Osumnjičenik, 21-godišnji ovisnik o drogama iz Gornjeg Hrašćana, uhićen je nakon 26 sati opsežne istrage u kojoj je sudjelovalo oko 200 policajaca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙