FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bjelolasica:konferencija o ljudskim pravima

BJELOLASICA, 7. listopada 2004. (Hina) - Regionalna konferencija oljudskim pravima, s rezultatima projekta "Neovisnost i nepristranosthrvatskog pravosuđa", na kojoj sudjeluje oko 90 sudaca, pravnihznanstvenika i aktivista u zaštiti ljudskih prava iz Hrvatske, Srbijei Crne Gore, BiH, Slovenije i Makedonije, počela je večeras uHrvatskom olimpijskom centru na Bjelolasici.
BJELOLASICA, 7. listopada 2004. (Hina) - Regionalna konferencija o ljudskim pravima, s rezultatima projekta "Neovisnost i nepristranost hrvatskog pravosuđa", na kojoj sudjeluje oko 90 sudaca, pravnih znanstvenika i aktivista u zaštiti ljudskih prava iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore, BiH, Slovenije i Makedonije, počela je večeras u Hrvatskom olimpijskom centru na Bjelolasici.

Taj projekt od 1990. provode zajednički kanadski ogranak Međunarodnoga pravničkog saveza, Hrvatski pravni centar i Hrvatski Helsinški odbor za ljudska prava.

U području ljudskih prava tog projekta primijenjena je metoda tzv. edukacije edukatora. Skupina 19 sudaca viših sudova iz Hrvatske pohađala je seminare na kojima su proširivali znanja o zaštiti i razvoju ljudskih prava i ta znanja su poslije prenosili kolegama. Sličan projekt se provodi u Srbiji i Crnoj Gori te će na konferenciji biti predstavljeni rezultati toh dvaju projekata te zaštita ljudskih prava u okviru pravosuđa zemalja sudionika konferencije.

Otvorenju konferencije nazočila je kanadska veleposlanica u Hrvatskoj Stefanie Beck. Predsjednik HHO-a Žarko Puhovski u pozdravnoj je riječi naveo da su ljudska prava oporba svakoj vlasti, odnosno da ljudska prava na neki način ugrožavaju svaki državni poredak. Sadašnjim i sličnim skupovima nastoji se ublažiti protuslovlje da se najviše ljudskih prava krši državnim akcijama, ali da se bez vlasti ta prava ne mogu ostvarivati, rekao je Puhovski.

Skup su pozdravili predsjednik Hrvatskoga pravnog centra Goran Mikuličić, Michele Rivet iz Kanadskog tribunala za ljudska prva u Quebecu i Slobodan Vučković iz Fonda Centra za demokraciju iz Srbije i Crne Gore, koji je nositelj tamošnjeg projekta ljudskih prava uz kanadske partnere.

Na konferenciji, koja završava u subotu, bit će govora o moralnim aspektima sudske zaštite ljudskih prava, zaštiti prava manjina, bit će predstavljeni europski i međunarodni mehanizmi zaštite ljudskih prava, a govorit će se i o potrebi stalne izobrazbe sudaca u području ljudskih prava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙