FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KOŠTUNICA: IZLAZAK KOSOVSKIH SRBA NA IZBORE "NEPRIHVATLJIV"

BEOGRAD,7. listopada(Hina) - Srbijanski premijer Vojislav Koštunicaizjavio je, nakon sjednice Vlade Srbije u četvrtak poslijepodne, da jeizlazak Srba na parlamentarne izbore na Kosovu "neprihvatljiv", te dabi to predstavljalo "poništavanje plana Vlade Srbije, kojega jeusvojila i Skupština Srbije", kojim je predviđena decentralizacijavlasti i organizacija teritorijalne autonomije za Srbe na Kosovu.
BEOGRAD,7. listopada(Hina) - Srbijanski premijer Vojislav Koštunica izjavio je, nakon sjednice Vlade Srbije u četvrtak poslijepodne, da je izlazak Srba na parlamentarne izbore na Kosovu "neprihvatljiv", te da bi to predstavljalo "poništavanje plana Vlade Srbije, kojega je usvojila i Skupština Srbije", kojim je predviđena decentralizacija vlasti i organizacija teritorijalne autonomije za Srbe na Kosovu.

"Odluka Skupštine Srbije kojom je usvojen plan Vlade je zakon za Vladu, a tu odluku bi morali poštivati i svi drugi organi u Srbiji i državnoj zajednici", kazao je Koštunica novinarima u svojoj prvoj službenoj izjavi nakon što je srbijanski predsjednik Boris Tadić u utorak pozvao kosovske Srbe da iziđu na izbore, ponovivši tako stajalište koje je zastupao i ranije.

Predsjednik Srbije Boris Tadić kazao je pak u četvrtak, na konferenciji za novinare u Predsjedništvu Srbije, da Vlada Srbije "vodi politiku nečinjenja", te da je Koštuničino stajalište o neizlasku kosovskih Srba na izbore, zakazane za 23. listopada, "legitimno, ali opasno po nacionalne interese".

"Politika nečinjenja vodi u poraz. Odnos Srbije temeljno je određen u dvije točke - suradnjom s Haaškim sudom i politikom prema Kosovu, a neizlaskom na tamošnje izbore doprinosi se dezintegraciji zemlje", kazao je predsjednik Tadić, naglašavajući da "kao predsjednik Srbije ne prihvaća nezavisnost Kosova", a da se, kako je rekao, "upravo pozivom kosovskim Srbima da sudjeluju na kosovskim izborima bori za Plan Vlade Srbije o Kosovu".

Predsjednik Tadić je u utorak pozvao kosovske Srbe da izađu na izbore, a UNMIK na "uspostavljanje međunarodno priznatih lokalnih srpskih vlasti" na područjima Kosova gdje žive Srbi. Suprotno njemu, Vlada Srbije, premijer Koštunica, brojne izbjegličke organizacija Srba s Kosova, ali i poglavar Srpske pravoslavne crkve Pavle suprotstavljaju se izlasku kosovskih Srba na izbore na Kosovu. Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja najavila je u srijedu i skupštinsku inicijativu za izglasavanje opoziva predsjedniku Srbije Borisu Tadiću, koja bi - ako dovoljan broj zastupnika tu inicijativu podrži - trebala biti razmatrana na idućoj sjednici parlamenta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙