FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SUBOTICA: VELEPOSLANIK RH IZRAZIO ZADOVOLJSTVO ALI I ZABRINUTOST

SUBOTICA, 29. rujna 2004. (Hina) - Veleposlanik RH u Srbiji i CrnojGori (SCG) Tonči Staničić izrazio je u srijedu u Subotici zadovoljstvosuradnjom s državnim organima Republike Srbije ali je istodobnoistaknuo da neki događaji u zemlji izazivaju zabrinutost.
SUBOTICA, 29. rujna 2004. (Hina) - Veleposlanik RH u Srbiji i Crnoj Gori (SCG) Tonči Staničić izrazio je u srijedu u Subotici zadovoljstvo suradnjom s državnim organima Republike Srbije ali je istodobno istaknuo da neki događaji u zemlji izazivaju zabrinutost.

O položaju hrvatske i mađarske nacionalne manjine na sjeveru Vojvodine veleposlanici RH Tonči Staničić i Republike Mađarske Jozsef Pandur razgovarali su u srijedu s gradonačelnikom Subotice Gezom Kucserom.

Zajednički je konstatirano da su mađarska i hrvatska manjina u Vojvodini upućene jedna na drugu i da se i dalje moraju međusobno pomagati.

Veleposlanik Staničić je nakon razgovora novinarima iznio neke primjere koji izazivaju zabrinutost glede položaja manjina. On je uz ostalo naveo pisanje najnovijeg broja beogradskog tjednika "Nedjeljni telegraf" na čijoj je prvoj stranici objavljen veliki naslov - "Mađari i Hrvati kupuju Vojvodinu".

"Nakon svih međunacionalnih incidenata zabilježenih ove godine u Vojvodini meni ovo izgleda kao pozivanje na linč i nove incidente", rekao je veleposlanik Hrvatske u SCG, dodajući da zabrinutost izaziva činjenica da su u tekstu pod tim naslovom citirani stavovi i riječi predsjednika Odbora za sigurnost Skupštine Srbije radikala Milorada Mirčića.

On je ocijenio kako se ovakvi napisi i izjave mogu tumačiti kao poticanje sukoba, to prije što su objavljeni samo nekoliko dana uoči drugog kruga izbora u Srbiji.

Tonči Staničić je uz ostalo "smiješnima" ocijenio tvrdnje da se "hrvatski obavještajci kao krtice ubacuju u vojvođanske tvrtke" s ciljem da kupe zemljište u Vojvodini.

Ističući kako učestalost međunacionalnih incidenata u Vojvodini u posljednjih godinu dana ukazuje na činjenicu da nije riječ o izoliranim događajima veleposlanik Hrvatske u SCG smatra da će to pitanje ipak biti uspješno riješeno.

Staničić je rekao da je Hrvatima, svojim dolaskom u Suboticu, u njihovo političko, kulturno i obrazovno središte želio pokazati da se njihova matična zemlja brine o njima i pruža im potporu.

"Hrvatsku zanimaju položaj i problemi ovdašnjih Hrvata, ali ona ne želi utjecati na njihovo političko opredjeljenje. Oni su građani ove države i oni u političkom smislu sami odlučuju o svojoj sudbini", naveo je Staničić, dodajući da im Hrvatska može pomoći u očuvanju njihova nacionalnog identiteta.

Subotica je posljednjih mjesec dana bila domaćin mnogobrojnih izaslanstava i dužnosnika stranih zemalja nakon što se u ovom dijelu Vojvodine dogodio niz međunacionalnih incidenata u kojima su na meti nepoznatih počinitelja bili uglavnom pripadnici mađarske zajednice, kao i njihove kuće i institucije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙