FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HRVATSKO-MAĐARSKE KOMISIJE ZA VODNO GOSPODARENJE

KEHIDAKUSTANY/ZAGREB, 7. listopada 2004. (Hina) - U mađarskom graduKehidakustany-u danas je održana 10. sjednica stalne Hrvatsko-mađarskekomisije za vodno gospodarstvo, kojoj je prisustvovao ministarpoljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković.
KEHIDAKUSTANY/ZAGREB, 7. listopada 2004. (Hina) - U mađarskom gradu Kehidakustany-u danas je održana 10. sjednica stalne Hrvatsko-mađarske komisije za vodno gospodarstvo, kojoj je prisustvovao ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković.

Ministar je istaknuo kako je ovo primjer dobre suradnje sa susjedima s kojima dijelimo zajedničke rijeke, što bi trebao biti i model za suradnju s ostalim susjednim zemljama.

Na sjednici je predstavljena i zajednička publikacija o desetogodišnjem postojanju i djelovanju hrvatsko-mađarske suradnje u području vodnoga gospodarenja.

Dogovorena je i izrada hidrografskog atlasa rijeke Drave koji neće biti izrađen samo na tradicionalni način nego i u digitalnom obliku, a takav atlas izradit će se i za rijeku Muru.

Također je dogovoren zajednički nastup prema Europskoj uniji (EU) oko održavanja hidrografskih objakata na te dvije rijeke. Osim toga, Mađarska će Hrvatskoj pružiti pomoći u svim aktivnostima vezanim uz održivi razvoj, odnosno usklađivanju s direktivama EU.

Kako su izvijestili iz Ministarstva poljoprivrede, uz stalne aktivnosti Komisije, u redovitu aktivnost spada i osiguranje režima voda, te održavanje objekata za zaštitu od štetnog djelovanja voda na područjima od zajedničkog interesa.

Osim toga, Komisija i stručnjaci obiju država traže mogućnosti iznalaženja financijskih izvora u fondovima Europske unije putem natječaja za usuglašene projekte.

Prvi takav projekt će biti model za prognoziranje velikih voda rijeke Mure, koji bi zajednički financirali Austrija, Slovenija, Hrvatska i Mađarska.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙