FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ISPLATA PŠENICE SAMO ZA TREĆINU ŽUPANIJA

ZAGREB, 5. listopada 2004. (Hina) - Ministar poljoprivrede PetarČobanković izjavio je u utorak da novčane poticaje za lanjsku sjetvupšenice zasad može dobiti samo sedam županija, jer ostale nisuispunile sve uvjete.
ZAGREB, 5. listopada 2004. (Hina) - Ministar poljoprivrede Petar Čobanković izjavio je u utorak da novčane poticaje za lanjsku sjetvu pšenice zasad može dobiti samo sedam županija, jer ostale nisu ispunile sve uvjete.

Novčani poticaji za lanjsku sjetvu pšenice isplaćeni su u četiri županije, a poljoprivrednici iz još tri županije trebali bi ih dobiti u srijedu.

Ostali poljoprivrednici će dobiti novac kada županije u potpunosti obrade sve podatke iz zahtjeva za isplatu poticaja, što je uvjet za početak isplate, rekao je na konferenciji za novinare Petar Čobanković, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva.

Čobanković je rekao da je Ministarstvo u apsurdnoj situaciji - ima novac, ali ga ne može isplatiti dok obrada podataka ne bude posve dovršena. "To je i razlog zašto se s isplatom nije započelo u rujnu, kao što je bilo najavljivano", ustvrdio je ministar.

Po osnovi jesenske sjetve 2003. godine za tih sedam županija bit će isplaćeno ukupno 150 milijuna kuna, rekao je Čobanković.

Novac je isplaćen u Vukovarsko-srijemskoj, Požeško-slavonskoj, Brodsko-posavskoj i Osječko-baranjskoj županiji. U srijedu bi novac trebali dobiti i poljoprivrednici Sisačke, Bjelovarsko-bilogorske i Primorsko-goranske županije.

U svim županijama su do sada obrađeni podaci iz zahtjeva za isplatu poticaja za 127 tisuća hektara pod pšenicom. Od toga se na spomenutih sedam županija, u kojima je obrada podataka u potpunosti završena, odnosi 118 tisuća hektara i za te će površine sa biti isplaćeni poticaji.

Kada obrada podataka bude dovršena u svim županijama, očekuje se da će biti predani zahtjevi za oko 140 tisuća hektara pod pšenicom, te da bi ukupni poticaji trebali iznositi oko 180 milijuna kuna ili približno 1.250 kuna po hektaru pšenice, rekao je Čobanković.

Problem kod isplate poticaja imaju ostale županije, jer u njima zbog tehničkih problema nisu uneseni ili obrađeni svi podaci o korisnicima državnih poticaja, odnosno zahtjevi za isplatu, pa je od ureda državne uprave svih tih županija zatraženo da se s time požuri.

Većina županija (Zagrebačka, Karlovačka, Ličko-senjska, Splitsko-dalmatinska i Istarska) je pri kraju tog posla, no primjerice u Varaždinskoj, Koprivničko-križevačkoj i Virovitičko-podravskoj postoje problemi s izjavama temeljem kojih se određuje pravo posjeda na poljoprivrednim česticama. Najveći je problem, pak, Međimurska županija u kojoj obrada tih podataka nije ni započela.

Poljoprivrednici te županije, rekao je ministar, "mogu zapriječiti sve ceste i prosvjedovati i pred Vladom i Ministarstvom, ali ništa im se ne može isplatiti jer podaci ne postoje, pa nek traže neko drugo mjesto za prosvjede".

Ministarstvo je u ovoj godini isplatilo ukupno 1,57 milijardi kuna novčanih poticaja za sve kulture koje se potiču, od čega se na obveze preostale iz 2003. godine odnosi 984 milijuna kuna, dok je za poticaje iz tekuće godine isplaćeno oko 556 milijuna kuna.

Kako bi se ubuduće izbjegli problemi s isplatom poticaja, ministarstvo se intenzivno priprema za osnivanje tzv. Agencije za plaćanja, koja postoji u zemljama EU kao neovisna institucija koja nadzire, kontrolira i isplaćuje novčane poticaje, rekao je Čobanković.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙