FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 15,30 SATI

ZAGREB, 7. listopada 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti do 15,30sati
ZAGREB, 7. listopada 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti do 15,30 sati

ZAGREB

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International zabrinuta je zbog neučinkovitosti hrvatskih vlasti u sprečavanju nasilja i 'bullyinga' među djecom i mladim ljudima smještenim u institucijama socijalne skrbi te zbog neučinkovitosti u punoj integraciji romske djece u hrvatski školski sustav, zbog čega je Hrvatsku pozvala na trenutačnu provedbu preporuka koje je Odbor UN za prava djeteta iznio 1. listopada, stoji u priopćenju za javnost te organizacije. U priopćenju se navodi da je Amnesty International pozvao hrvatske vlasti da smjesta provedu preporuke koje je odbor UN iznio nakon razmatranja drugog periodičnog izvješća Hrvatske o mjerama za ostvarenje prava navedenih u Konvenciji o pravima djeteta (CRC). Prije razmatranja hrvatskog izvješća, odbor je na uvid dobio dokument pod naslovom "Hrvatska: Briefing odboru Ujedinjenih naroda o pravima djeteta" u kojem Amnesty izražava zabrinutost zbog određenih problema vezanih uz provedbu CRC-a u Hrvatskoj. Odbor je, stoji u priopćenju, izrazio duboku zabrinutost zbog toga što hrvatske vlasti nisu uspjele spriječiti nasilje i 'bullying' među djecom i mladim ljudima smještenim u institucijama socijalne skrbi ni dovoljno se posvetiti potrebama i problemima institucionalizirane djece. Amnesty u priopćenju navodi da je hrvatske vlasti pozvao na provedbu preporuka odbora da "poduzmu sve mjere potrebne za sprečavanje nasilja u institucijama za preodgoj" i podignu razinu zaštite djece u institucijama socijalne skrbi. Odbor UN za prava djeteta izrazio je zabrinutost i zbog de facto diskriminacije etničkih i nacionalnih manjina, romske i strane djece.

SUBOTICA

Na Televiziji Novi Sad u nedjelju 17. listopada bit će nastavljeno emitiranje programa na hrvatskom jeziku koje je zbog ljetne stanke prekinuto u srpnju. Polusatna emisija pod novim nazivom "Tragom hrvatskim" emitirat će se dva puta mjesečno na drugom kanalu TV NS, na kojemu se emitiraju i sve druge emisije nacionalnih manjina u Vojvodini. "Emisija će i dalje biti posvećena aktualnim događajima u životu hrvatske zajednice u Vojvodini", najavila je urednica Dušica Dulić. Emisija na hrvatskom pod nazivom "TV divani" emitirala se s kraćim prekidima na TV NS od 2001. godine do srpnja 2004.

ZAGREB

Klaus Peter Willsch, zastupnik u njemačkom parlamentu zadužen za RH, posjetio je u četvrtak Hrvatski sabor i razgovarao s predsjednikom saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ivanom Jarnjakom i predsjednikom Odbora za vanjsku politiku Gordanom Jandrokovićem, priopćio je Hrvatski sabor. U razgovorima je istaknuta plodna suradnja Njemačke i Hrvatske na razini parlamenata. Uskoro će se u Bundestagu formirati parlamentarna skupina Njemačko-hrvatskog prijateljstva, koja u Saboru već postoji, pa će se uspostaviti veze i na toj razini. Willsch je istaknuo kako će Bundestag pomagati Hrvatskoj u njenim pregovorima s Europskom unijom.

LJUBLJANA

Nakon višesatne rasprave iza zatvorenih vrata u četvrtak je prekinuto nenajavljeno zasjedanje parlamentarnog odbora za tajne službe, koje je sazvao predsjednik odbora i zastupnik Slovenske demokratske stranke (SDS) Jožef Jerovšek, a n dnevnom redu je bila informacija obavještajnih službi o "ulozi, interesu i djelatnostima stranih obavještajnih službi u incidentima na pograničnom slovenskom teritoriju i u teritorijalnim vodama Republike Slovenije". Slovenski mediji pretpostavljaju da je do prekida sjednice došlo zbog različitih stajališta ljevice i desnice o pitanju kontrole i suverenosti u Savudrijskoj vali, odnosno Piranskom zaljevu i u zaseocima južno od Dragonje. Kako je javila slovenska agencija STA, Jerovšek je nakon prekinute sjednice rekao da su zastupnici dosadašnje vladajuće koalicije predložili prekid rasprave o incidentima na granici, te zahtijevali da se raspravlja o izvještaju o dosadašnjem rada povjerenstva za tajne službe. Jerovšek se tome protivio, zbog čega su članovi povjerenstva dosadašnje vladajuće koalicije napustili sjednicu.

MOSTAR

Predsjednik Biskupske konferencije BiH i biskup banjolučki msgr. Franjo Komarica optužio je europske velesile da im odgovara konfuzija u BiH. "Bosna i Hercegovina je u ovom trenutku jedan odraz situacije u Europi, kao i Americi. Europske velesile nisu međusobno jedinstvene, nisu odlučne, nije im jasno što hoće s Jugoistokom Europe", izjavio je biskup Komarica u intervjuu bosanskohercegovačkom izdanju "Večernjeg lista" od četvrtka. Biskup Komarica je to rekao komentirajući nedavnu dvodnevnu konferenciju u Berlinu pod nazivom "Daytonska uloga i povijesna perspektiva Daytona" na kojoj je on i govorio. "Dayton je u BiH donio završetak rata, ali ne i pravedni mir", rekao je biskup Komarica. Nije jasno, kako se izrazio, što se htjelo s daytonskom Bosnom i Hercegovinom.

PRIŠTINA

Civilni upravitelj UN-a na Kosovu Soeren Jessen Petersen donio je u četvrtak uredbu kojom omogućuje registraciju "Srpske liste za Kosovo i Metohiju" unatoč tome što je odavno istekao rok za prijavu izbornih lista za parlamentarne izbore koji će se održati 23. listopada. Od srpskih stranaka i udruga samo je Građanska inicijativa Srbija na vrijeme podnijela izbornoj komisiji listu svojih kandidata. Petersen je uredbu donio nakon što je predsjednik Srbije Boris Tadić pozvao kosovske Srbe da izađu na izbore. Misija OESS-a na Kosovu je priopćila da je odluka civilnog upravitelja sukladna Ustavnom okviru za Kosovo kao i ovlastima civilnog upravitelja u zaštiti interesa svih zajednica na Kosovu.

MOSKVA

Ruski predsjednik Vladimir Putin uputio je Dumi nacrt zakona o ratifikaciji protokola iz Kyota, objavila je u četvrtak novinska služba Kremlja. Tekst ratifikacije, koji je odobrila ruska vlada 1. listopada nakon dvije godine oklijevanja, mogao bi biti na dnevnom redu u donjem domu parlamenta prije kraja listopada. Njegovo vjerojatno usvajanje trebalo bi omogućiti stupanje na snagu međunarodnog sporazuma zaključenog 1997. godine, o smanjenju ispuštanja stakleničkih plinova i borbi protiv globalnog zatopljenja.

VATIKAN

Papa Ivan Pavao II. prihvatio je ostavku monsignora Kurta Krenna (68), biskupa austrijske dioceze Sankt-Poelten, upletenog u seksualni skandal u lokalnom sjemeništu, te je kao njegova nasljednika imenovao 64-godišnjeg monsignora Klausa Kuenga, izvijestio je u četvrtak Vatikan. Monsignor Krenn se podnoseći ostavku pozvao na članak 401 paragraf 2 kanonskog prava prema kojemu to čini "iz zdravstvenih i drugih ozbiljnih osobnih razloga ", kaže se u priopćenju Vatikana. Ne spominju se drugi motivi podnošenja njegove ostavke. Krenn je biskupom dioceze Sankt Poelten imenovan 1991., a katolički krugovi smatrali su ga ltrakonzervativnim i najkontroverznijim crkvenim dojstojanstvenikom austrijske Katoličke crkve. Seksualni skandal u njegovoj biskupiji o kojemu su izvještavali mediji stajao ga je i ugleda. Njegova nasljednika Klausa Kuenga, Papa je svojedobno zadužio za provedbu istrage oko skandala u Sankt Poeltenu. Kueng je do sada bio biskup dioceze Feldkirch, a od 1961. član je katoličke prelature Opus Dei.

STOCKHOLM/ZAGREB

Austrijanka Elfriede Jelinek, spisateljica dramatičarka i pjesnikinja, proglašena je dobitnicom Nobelove nagrade za književnost, priopćila je Švedska akademija u četvrtak. U obrazloženju nagrade Akademija hvali "glazbeno strujanje glasova i antiglasova u njezinim romanima i dramama u kojima s osobitim jezičnim žarom iznosi apsurdnost društvenih klišea i njihovu nadmoć". Jelinek (57) je izjavila za švedski radio da je iznenađena i počašćena, ali da zbog bolesti neće moći otputovati u Stockholm i osobno preuzeti nagradu vrijednu 10 milijuna švedskih kruna (oko 8,2 milijuna kuna). Dodala je također da ova nagrada "nije cvijet na austrijskom reveru". Elfriede Jelinek rođena je 1946. godine od oca češkog Židova i majke Bečanke. U svojoj je domovini kontroverzna figura, među ostalim i zbog članstva u austrijskoj komunističkoj partiji od 1974. do 1991. U posljednja tri desetljeća Jelinek se razvila u jedan od najpoznatijih glasova književnosti na njemačkom jeziku. Svjetsku je slavu stekla novelama "Pijanistica" (1983.) i "Požuda" (1989.). Autorica je mnogih kazališnih djela, među ostalim, "Što se dogodilo nakon što je Nora ostavila muža" ili "Stupovi društva", koji je u Hrvatskoj bio na repertoaru zagrebačkog Dramskog kazališta Gavella.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙