FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 12,30 SATI

ZAGREB, 7. listopada 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijihdogađaja do 12,30 sati.
ZAGREB, 7. listopada 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

BANJA LUKA

Tajništvo vlade Republike Srpske (RS) za odnose s Haškim tribunalom predalo je u srijedu ovome sudu oko 600 dokumenata iz razdoblja rata u Bosni i Hercegovini, od 1992. do 1995. godine, uključujući i dokumente ministarstva obrane RS, priopćeno je u Banjoj Luci. Haški sud od vlasti RS traži zapisnike sa sjednica Vrhovnog zapovjedništva RS za navedeno razdoblje rata u Bosni i Hercegovini, čiji su članovi tijekom rata bili predsjednici RS i Narodne skupštine RS, te ministri obrane i policije. Ministar obrane RS Milovan Stanković izjavio je prije dva dana da njegovo ministarstvo ne posjeduje zapisnik sa sjednica vrhovnog zapovjedništva RS. Ministarstvo unutarnjih poslova izvijestilo je Haški sud o rezultatima potrage za traženim dokumentima.

ZAGREB/KABUL

Dvadesetpetmilijunski Afganistan u strahu i nadi iščekuje subotu kada će prvi put nakon svrgavanja talibanskog režima 2001., ali i prvi put nakon stjecanja neovisnosti 1919. i više od dva desetljeća ratovanja, birati predsjednika zemlje. Snage sigurnosti strahuju od atentata na sam izborni dan na nekome od 5.000 birališta diljem zemlje u kojoj su talibani i militantni islamisti još uvijek snažno prisutni. Samo ove godine u gerilskim napadima ubijeno je više stotina ljudi - Afganistanaca, stranih vojnika i humanitarnih radnika. Proteklih dana pogibalo se u eksplozijama, te sukobima vojske s talibanskim skupinama. Bilo je i zastrašivanja kandidata, a ubijeno je čak 12 djelatnika koji su sudjelovali u izbornoj kampanji, za što su odgovornost preuzeli talibani. Talibani su vjerojatno odgovorni i za prošlomjesečni pokušaj atentata na izbornog favorita, prijelaznog predsjednika Hamida Karzaija kojega je na vlast dovela međunarodna koalicija nakon američke invazije 2001. Taj pripadnik Paštuna (najbrojnije etničke skupine), kojeg podupiru i vođe nekih drugih etničkih skupina, na jednom od predizbornih skupova pozvao je sunarodnjake da glasuju slobodno, bez pritiska jer su to "prvi važni izbori koji odlučuju o budućnosti zemlje za iduća stoljeća".

BRUXELLES

Europska unija dala je snažnu potporu predsjedniku Srbije Borisu Tadiću nakon njegova poziva upućenog kosovskim Srbima da izađu na parlamentarne izbore na Kosovu, čime je, po mišljenju radikalnih srpskih političara "prekršio Ustav i pogazio Rezoluciju o Kosovu". Tadićev poziv upućen kosovskim Srbima u utorak pojačao je napetosti s vladom premijera Vojislava Koštunice koji odbacuje pritisak Zapada u pogledu pružanja potpore izborima na Kosovu te je izjavio da srpska manjina ondje nije sigurna. "Ova Tadićeva odluka vrlo je hrabra", rekao je povjerenik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana nakon razgovora s Tadićem u srijedu navečer u Bruxellesu. "Bez sudjelovanja kosovskih Srba u političkom procesu bit će teško postići napredak u ključnim pitanjima vezanim za kosovske Srbe", ocijenio je Solana.

PARIZ

Predsjednik Europskog parlamenta Josep Borrell izrazio je u četvrtak "zabrinutost" glede eventualnog prijema Turske u Europsku uniju, motivirajući je činjenicom da je ta zemlja "vrlo velika i siromašna", te ukazao na to da razlog nisu "kulturološki i vjerski problemi". "Postoji zabrinutost zbog onog što Turska predstavlja. Neki su vrlo otvoreno za, drugi protiv", kazao je Borrell na privatnoj radio postaji Europe 1, ističući kako je razilaženje prisutno "među ljevicom i desnicom". "Govori se naročito o kulturološkim i vjerskim problemima. No, za mene to nije to, radi se o tome da je Turska jako velika i jako siromašna zemlja", istaknuo je španjolski socijalist.

MULTAN

Najmanje 39 sunitskih muslimana je poginulo, a stotinu ih je ozlijeđeno u eksplozijama dviju bombi u četvrtak rano ujutro na vjerskom skupu održanom u mjestu Multan u središnjem Pakistanu, posvećenom ubijenom vjerskom vođi Azamu Tariqu. U Multanu se okupilo oko tisuću sunitskih militanata koji su ondje željeli obilježiti prvu godišnjicu ubojstva radikalnog sunitskog vjerskog vođe Azama Tariqa.

Ravnatelj bolnice Nishtar u Multanu Imran Rafiq potvrdio je da je do sada poginulo 39 osoba, a mnogi ozlijeđeni su u kritičnom stanju. "Jedna je bomba bez sumnje bila smještena u automobilu", rekao je za agenciju France presse šef policije u Multanu Sikandar Hayat, a ministar informiranja šeik Rashid smatra da je "cilj tog brutalnog napada destabilizacija Pakistana".

TOKIO

Predsjednik UN-ove Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Mohamed ElBaradei u četvrtak je izjavio kako se nada da će Iran u potpunosti prekinuti proces obogaćenja urana te da IAEA pomaže iranskim dužnosnicima u tim nastojanjima. Iranci su u srijedu izvijestili kako su njihovi stručnjaci proizveli nekoliko tona sirovog urana koji je u fazi pripreme za obogaćenje. Isti se proces koristi i u proizvodnji nuklearnog oružja. "Pozivam Irance da u potpunosti prekinu sve oblike obogaćenja sirovog urana. Na tomu surađujemo s njima, Europljani su također angažirani. Nadamo se da ćemo uspjeti krenuti u pozitivnom smjeru", rekao je ElBaradei. Glasnogovornica IAEA u Beču kazala je kako proces obogaćenja urana nadziru stručnjaci agencije kako bi se zajamčilo da ništa neće biti upotrijebljeno za izradu nuklearnog oružja.

MONTREAL

Kandidat Demokratske stranke John Kerry, koji se protivi smrtnoj kazni, na predsjedničkim će izborima dobiti glasove protivnika smrtne kazne koji u Montrealu ovog tjedna sudjeluju na drugom Svjetskom kongresu. "Kerry se izjasnio protiv smrtne kazne. To je vrlo važno jer se prvi put dogodilo u predizbornoj kampanji. (Bivši predsjednik) Bill Clinton nikad to nije izrekao. To je hrabar čin koji daje nadu", izjavila je predsjednica Međunarodne udruge odvjetnika obrane Elise Groulx. Na službenoj internetskoj stranici Johna Kerryja stoji kako se on "već dugo načelno protivi smrtnoj kazni", iako nakon 11. rujna 2001. iz toga isključuje teroriste.

No Groulx je svjesna kako u zemlji čiji su građani u većini skloni smrtnoj kazni, izbor Johna Kerryja ne bi nužno značio početak postupka njezinog ukidanja. "Međutim, to bi bilo vrlo važno zbog odabira sudaca Vrhovnog suda", kazala je, ukazavši na činjenicu da bi predsjednik, uz potvrdu Senata, u idućih nekoliko godina trebao odrediti nekoliko sudaca tog suda.

ATENA

Dvije dojave o bombi u vlakovima, koje su se pokazale lažnima, omele su u srijedu grčki željeznički promet, nakon prvog niza lažnih dojava upućenih zrakoplovima nacionalne tvrtke Olympic Airlines, objavila je u četvrtak grčka novinska agencija Ana. Dvije dojave primljene su telefonom, gotovo istodobno, u srijedu navečer, na dva kolodvora na sjeveru i u središnjem dijelu zemlje, kojim prolaze vlakovi koji povezuju Solun i Atenu te grčki glavni grad i grčko-tursku granicu. U oba slučaja vlakovi su zaustavljeni, putnici evakuirani, a brojni pripadnici policije mobilizirani za pretraživanje vagona koje se pokazalo jalovim. Vlakovi su potom ponovno stavljeni u promet.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙