FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BOEING SE POVUKAO IZ ČEŠKOG PROIZVOĐAČA ZRAKOPLOVA

PRAG, 7. listopada 2004. (Hina/Dpa) - Češka vlada složila se platitiameričkom proizvođaču zrakoplova Boeingu simbolične dvije krune (osamameričkih centi) za njegov manjinski udjel u posrnulom češkomproizvođaču zrakoplova Aero Vodochody, objavio je ministar financijaBohuslav Sobotka nakon višemjesečnih pregovora.
PRAG, 7. listopada 2004. (Hina/Dpa) - Češka vlada složila se platiti američkom proizvođaču zrakoplova Boeingu simbolične dvije krune (osam američkih centi) za njegov manjinski udjel u posrnulom češkom proizvođaču zrakoplova Aero Vodochody, objavio je ministar financija Bohuslav Sobotka nakon višemjesečnih pregovora.

Boeing je pokrenuo pregovore nakon što je odlučio prekinuti veze s visokozaduženom češkom kompanijom 86-godišnje tradicije, koja proizvodi mlažnjake za vojnu obuku i male civilne zrakoplove.

Prije četiri mjeseca vlada je odbila ponudu Boeinga koji je za svoj udjel tražio milijardu kruna. Umjesto toga, ponudila mu je jednu krunu ističući dugove kompanije u visini 9,3 milijardi kruna.

Boeing je suvlasnik kompanije s češkom vladom od 1998, kada je potpisao 10-godišnji sporazum i platio 950 milijuna kruna za 35-postotni udjel. Otada je Boeing upravljao Aero Vodochodyjem, koji je koristio za proizvodnju dijelova za neke od njegovih američkih proizvoda, poput borbenog zrakoplova F-18 i civilnog zrakoplova Boeinga 767. No nije uspio prodati svoj glavni proizvod, mlažnjak L-159 za obuku, osim češkom vojnom zrakoplovstvu.

Rezanje troškova i broja zaposlenih pomoglo je Aero Vodochodyju da prošlu godinu završi s dobiti, a nada se da će prodati zrakoplove L-159 nekolicini zemalja, uključujući uskoro i Poljsku. No, Boeingovo povlačenje iz kompanije znači da će vlada morati preuzeti dugove.

Kupnja Boeingova paketa dionica trebala bi biti potpisana ovoga mjeseca, kažu u češkom ministarstvu financija i dodaju da će Aero Vodochody nastaviti poslovati u državnom vlasništvu. Po ranijim izvješćima u ovoj godini, vlada bi tvrtku mogla prodati proizvođačima BAE Systems ili Airbusu. Zasad je nejasno je li to još uvijek moguće.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙