FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SCHROEDER POPRAVLJA SLIKU O NJEMAČKOJ OKUPACIJI NORVEŠKE

OSLO, 28. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Njemački kancelar GerhardSchroeder položio je u utorak vijenac na norvešku utvrdu gdje sunacisti zatočili i pogubili pripadnike norveškog pokreta otpora uDrugom svjetskom ratu.
OSLO, 28. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Njemački kancelar Gerhard Schroeder položio je u utorak vijenac na norvešku utvrdu gdje su nacisti zatočili i pogubili pripadnike norveškog pokreta otpora u Drugom svjetskom ratu.

Schroeder, koji je u lipnju "podvukao crtu" na poratni period boraveći na obljetnici iskrcavanja u Normandiji 1944. godine, položio je vijenac na utvrdu Akershus, gdje je 42 Norvežana ubijeno samo nekoliko mjeseci prije početka rata.

"Odnosi Norveške i Njemačke su na vrlo dobroj razini", rekao je Schroeder nakon sastanka s norveškim premijerom Kjell Magne Bondevikom.

Njemačka i Norveška partneri su u NATO savezu i obje zemlje protivile su se američkoj invaziji na Irak 2003. godine.

No, pet godina nacističke okupacije ostavile su ožiljke, a poratni bijes Norvežana prema Nijemcima bio je usmjeren na tzv. "lebensborn", djecu koju su norveške žene začele u vezi s njemačkim vojnicima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙